Hlavní obsah

Za smrt školačky jen podmíněné tresty

Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Dva podmíněné a jeden zprošťující verdikt vynesl v pondělí Okresní soud v Olomouci v kauze 6leté školačky z Nové Hradečné na Olomoucku zabité padající trampolínou. Vychovatelka Helena Ryšavá (45) a ředitelka školy Marie Poláchová (59), které nedbalostí smrt děvčátka zavinily, byly odsouzeny na 24, resp. 18 měsíců se zkušební dobou tří, resp. 2 let.

Foto: Aleš Plevka

Žáci 8. B před budovou Okresního soudu v Sokolově

Článek

Jiří Šobota (53), zástupce TJ Sokol Nová Hradečná, které tělocvična patří, byl obžaloby zproštěn. Zatímco všichni obžalovaní se na místě vzdali práva na odvolání, státní zástupce si ponechal zákonnou lhůtu.

Učitelka děti neuhlídala

Tragédie v Nové Hradečné se stala předloni 8. září v místní sokolovně. Ryšavá, jak vyplynulo u soudu, nezjistila řádně způsob uložení cvičebního nářadí, umožnila školákům se po tělocvičně volně pohybovat a zároveň je nezvládla, přičemž některé z dětí rozhoupaly trampolínu opřenou o zeď tělocvičny. Obrovská konstrukce spadla a kovovou částí zasáhla dívenku do hlavy. Holčička na místě zemřela.

"Měla zkušenosti s výchovou dětí. Musela si být proto vědoma jejich nevyzpytalenosti a s ohledem na konstrukci a velikost trampolíny i následku," řekla ve zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu olomouckého okresního soudu Lenka Konrádová s tím, že Poláchová zase neučinila žádná opatření, která by vedla k odstranění hrozícího nebezpečí, byť o něm věděla.

"Už při uzavírání smlouvy s TJ o užívání tělocvičny měla zajistit, aby v ní bylo ustanovení týkající se bezpečnosti osob. Je to sice zarážející, ale v praxi to tak asi chodí," uvedla soudkyně Konrádová.

U Šoboty podle ní nebylo prokázáno, že by měl povinnost v tělocvičně ukládat nářadí. "Z toho, že jako místopředseda TJ podepsal smlouvu se školou, mu nic takového nevyplývá," zdůraznila Konrádová. Poukázala však na skutečnost, že určité, zejména kontrolní povinnosti, porušil i nadřízený orgán Základní školy v Nové Hradečný, tehdy Školský úřad v Olomouci. "Je nyní na státním zastupitelství, jak se s tím vypořádá," dodala Konrádová.

Rodiče jsou zklamaní

Rodiče zemřelé holčičky její rozsudek zklamal. "Výše trestu není pro nás rozhodující. Za důležitější považujeme to, že soud potvrdil vinu odpovědných. Čekala jsem však zákaz činnosti. Vždyť my jsme škole svěřili dítě a ono se nám domů už nevrátilo. Člověk, který sám říká, že školáky někdy není schopen uhlídat, přece nemá ve školství, co dělat," řekla Právu maminka zemřelé Eva Štenclová.

"Zákaz činnosti jsem nepovažovala za účelný, a to i s ohledem na to, že Ryšavá je sama matkou tří dětí. U Poláchové jsem ho ale ani nezvažovala, protože nyní je už ve starobním důchodu. Neměl by tedy ani smysl," konstatovala Konrádová.

"Rozhořčeni jsme ale i z přístupu nadřízených Ryšavé a Polákové. Ti totiž neudělali nic proto, aby sjednali nápravu. Dodnes si hráli na mrtvého brouka. Čekali jen, až se vše uklidní a smete ze stolu," přidal se i otec Arnošt Štencl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám