Hlavní obsah

Žalobce navrhuje za smrt žačky ve škole podmínky

Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Okresní soud v Olomouci ve čtvrtek odročil projednávání případu smrti šestileté žačky základní školy v Nové Hradečné na Olomoucku, na kterou v září 2001 v tělocvičně spadla trampolína a na místě ji zabila. Obžalovaná vychovatelka, ředitelka školy a správce tělocvičny rozsudek vyslechnou příští pondělí.

Článek

Během dnešního líčení přednesli státní zástupce i obhájkyně závěrečné řeči. Žalobce požaduje, aby 45letá vychovatelka Helena Ryšavá, která nad dětmi v osudný okamžik držela dozor, 59letá ředitelka Marie Poláková a 53letý správce sokolovny Jiří Šobota byli uznáni vinnými z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti a navrhuje pro ně podmíněné tresty. Pro Ryšavou žádá i zákaz činnosti na čtyři roky.

"Nejsou to zločinci ani recidivisté. Žijí řádným životem. To je třeba zohlednit," uvedl státní zástupce.

Trampolína v tělocvičně stála 18 let

Obhájkyně učitelek navrhuje, že by postačoval výchovný trest. "Mé klientky sice morální odpovědnost cítí, právní však nikoliv," uvedla.

Právní zástupkyně Šoboty dokonce navrhovala zproštění obžaloby. "Impulsem k projednávanému neštěstí bylo chování dětí. Navíc trampolína stála na inkriminovaném místě osmnáct let, tedy od zřízení tělocvičny. Za tu dobu se zde konaly různé kulturní, sportovní i společenské akce. Nikdy se nic nestalo a nikomu ani nevadilo, že tam trampolína je. U mého klienta neexistuje ani nevědomá nedbalost," tvrdí.

"Vždyť je jen šťastnou náhodou, že dětí trampolínou nebylo zabito více. Výše trestu je důležitá podle mého i z hlediska prevence," konstatoval zmocněnec pozůstalých, který požaduje mnohem důraznější tresty.

Soud o osudu obžalovaných rozhodne příští pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám