Hlavní obsah

Matka nechala pětiletou dceru oslepnout. Soud jí potvrdil šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest let vězení dostala matka za ignoraci vážného zdravotního stavu dcery, kvůli které teprve pětiletá dívka už nikdy neuvidí na jedno oko. Dívka si poranila oko pastelkou, a když její matce lékařka řekla, že s ní musí neprodleně na specializované oddělení oční kliniky, žena místo na operaci odvedla dceru domů. Šestiletý trest, který ženě vyměřily soudy za těžkou újmu na zdraví, nyní potvrdil i Nejvyšší soud.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Článek

Dívka si poranila oko předloni v květnu. Pastelka jí částečně pronikla rohovkou. Matka s ní šla k ambulantní lékařce druhý den. Ta je odeslala na specializované pracoviště oční kliniky v plzeňské fakultní nemocnici.

„Matka byla ošetřující lékařkou s nezletilou okamžitě odeslána na specializované pracoviště oční kliniky s upozorněním, že poraněné oko bude potřeba operovat a poskytnutí léčebného zákroku je urgentní, aby nezletilá nepřišla o oko. Pro bezprostřední dopravení byl vystaven poukaz na přepravu sanitkou,“ popsala mluvčí NS Gabriela Tomíčková.

Jenže matka s dcerou místo na operaci odešla domů. K dalšímu lékaři přišla po třech měsících a tvrdila, že dceři se stal úraz teprve včera. I tam ji okamžitě odeslali na oční kliniku, jenže matka opět s dcerou odešla pryč. „K ošetření pravého oka poškozené došlo až po zásahu policie. Při tomto ošetření bylo zjištěno, že poškození pravého oka nezletilé je nevratné a neřešitelné,“ potvrdila Tomíčková a upozornila, že při včasném zákroku by dívka normálně na oko viděla.

Verdikt napadla u NS sama matka, když tvrdila, že soudy neprovedly psychologický a psychiatrický posudek, který by potvrdil, že má omezený intelekt. Tvrdila také, že měla snížené ovládací a rozpoznávací schopnosti. Její námitky ale smetl NS ze stolu.

Opilá matka vyklopila při výstupu z trolejbusu v Pardubicích dítě z kočárku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám