Hlavní obsah

Za ránu pěstí musí sousedovi zaplatit desetitisíce

Patrik Biskup, Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rána pěstí sousedovi kvůli sporu o dětské pískoviště přijde Roberta Dedu z Plzně pořádně draho. Kromě roční podmínky za ublížení na zdraví a výtržnictví musí 41letý muž s chorvatským občanstvím zaplatit napadenému muži čtyřicet tisíc korun jako bolestné. Tento týden o tom rozhodl plzeňský okresní soud.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Robert Deda před soudem v červnu tohoto roku

Článek

Incident se odehrál loni v dubnu, kdy Deda po předchozí hádce udeřil do obličeje předsedu společenství vlastníků bytů jejich domu na boleveckém sídlišti.

Devětačtyřicetiletý Vladimír T. skončil v nemocnici se zlomenou očnicí. I když cizinec od začátku vinu popíral a tvrdil, že druhého muže pouze prudce od sebe odstrčil, soud mu neuvěřil.

Znalec vyloučil, že by si takové zranění mohl poškozený způsobit sám
soudkyně

„Soudní znalec vyloučil, že by si takové zranění mohl poškozený způsobit sám. Označil ho typickým pro úder pěstí,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Lenka Prýcová. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Nachomýtl jsem se venku k tomu, jak se pan T. o něčem dohaduje s mojí manželkou a ještě s jednou sousedkou. Vadilo mu, že si naše děti hrají na pískovišti, které je na společném pozemku našeho a sousedního domu. Ptal jsem se ho, jestli mu přijde normální, co tady řeší,“ popisoval u soudu Deda situaci, která předcházela samotnému sousedskému fyzickému konfliktu. Podle jeho slov bylo pískoviště v hodnotě okolo deseti tisíc korun postaveno před více než dvanácti lety.

Spor mužů o dětské pískoviště skončil zlomenou očnicí

Krimi

„Investovali do něho nájemníci vedlejšího domu a z našeho bloku tehdy jen pan T. Jelikož správkyně vedlejšího domu nikdy neměla nic proti tomu, aby si tam hrály děti z obou domů, nechápal jsem, o co poškozenému jde. Tak jsem mu řekl, aby se nebál, že mu naše děti jeho píseček nesnědí,“ vypovídal dále Deda.

Incident začal gradovat poté, co měl Vladimír T. obžalovanému muži nevybíravým způsobem sdělit, aby se do toho nemíchal.

„Nadával mi do idiotů“

„Zahulákal na mě, ať vypadnu, že to se mnou řešit nehodlá. Tak jsem se otočil a chtěl jít zpátky do domu. Pan T. za mnou práskl dveřmi tak silně, že se děti venku rozbrečely. Nato jsem se vrátil a spustil na něj, jestli mu přijde v pořádku, jak se chová. Začal se ke mně přibližovat, a když byl na dosah ruky, odstrčil jsem ho od sebe a vrátil se do bytu. Později u mě zazvonili policajti, že jsem ho napadl pěstmi,“ popsal Deda další sled událostí s tím, že netuší, jak mohl poškozený přijít ke zranění.

Jinak to ale viděl poškozený muž. Uvedl, že s oběma ženami skutečně řešil téma pískoviště.

Pár si rozvěšel prádlo kolem domu, nechce být sledován sousedkou

Koktejl

„Chtěl jsem nastavit nějaká pravidla pro jeho užívání, protože jsem se podílel padesáti procenty nákladů na jeho vybudování,“ prohlásil poškozený v úvodu své výpovědi. Z jeho dalších slov vyplynulo, že mu šlo hlavně o finanční příspěvek od majitelů bytů, jejichž děti si na pískovišti budou chtít hrát.

„Pan Deda přišel k nám a vložil se do diskuse. Nejdřív se do mě pustil, že se mi pořád něco nelíbí a furt něco řeším. Začali jsme se zvýšeným hlasem dohadovat, načež on odešel a já jsem za ním bouchl dveřmi,“ líčil poškozený svoji verzi toho, jak se vše událo.

Poté prý chtěl s oběma ženami pokračovat v rozhovoru ohledně pískoviště, když se Deda vrátil.

Zmrzačili sousedovi krásný strom, protože jim vadili ptáci

Koktejl

„Začal mi tykat a nadával do č… a idiotů. Stál přitom ve dveřích, tak jsem k němu přistoupil a z očí do očí se ho zeptal, komu nadává. V tu chvíli jsem dostal ránu pěstí pod oko. Úplně mě to rozhodilo, tak jsem ze strachu popoběhl kus dál a vykřikl, že na něj zavolám policii. Rozběhl se za mnou a začal mi kopat do zadku,“ vylíčil Vladimír T. útok obžalovaného muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám