Hlavní obsah

Spor mužů o dětské pískoviště skončil zlomenou očnicí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S předsedou společenství vlastníků bytů panelového domu v plzeňské Bolevecké ulici neměl po svém nastěhování v roce 2012 Robert Deda žádný konflikt. Až do loňského dubna, kdy podle státního zástupce praštil devětačtyřicetiletého muže pěstí a zlomil mu spodinu očnice. Důvod? Spor o dětské pískoviště před domem.

Obžalovaný Robert Deda před soudem.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Krvavý incident začal nyní projednávat Okresní soud v Plzni. Jednačtyřicetiletý Deda je obžalován z ublížení na zdraví a z výtržnictví.

Tvrdí, že druhého muže pouze od sebe prudce odstrčil, zatímco poškozený si stojí za tím, že ho muž s chorvatským občanstvím udeřil pěstí do obličeje a pak ho ještě nakopal do zadku. Jako bolestné po něm požaduje 80 tisíc korun.

„Nachomýtl jsem se venku k tomu, jak se o něčem dohaduje s mojí manželkou a ještě s jednou sousedkou. Vadilo mu, že si naše děti hrají na pískovišti, které je na společném pozemku našeho a sousedního domu. Ptal jsem se ho, jestli mu přijde normální, co tady řeší,“ popisoval Deda situaci, která předcházela samotnému fyzickému konfliktu.

Krvavá rvačka v centru Prahy byla pokus o vraždu, obvinila policie cizince

Krimi

Podle něj bylo pískoviště v hodnotě okolo deseti tisíc korun postaveno před více než dvanácti lety.

„Investovali do něho nájemníci vedlejšího domu a z našeho bloku tehdy jen poškozený. Jelikož správkyně vedlejšího domu nikdy neměla nic proti tomu, aby si tam hrály děti z obou domů, nechápal jsem, o co poškozenému jde. Tak jsem mu řekl, aby se nebál, že mu naše děti jeho píseček nesnědí,“ pokračoval Deda.

Incident začal gradovat poté, co měl poškozený obžalovanému muži nevybíravým způsobem sdělit, aby se do toho nemíchal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Robert Deda před soudem.

Jen jsem ho odstrčil

„Zahulákal na mě, ať vypadnu, že to se mnou řešit nehodlá. Tak jsem se otočil a chtěl jít zpátky do domu. Pan V. T. za mnou práskl dveřmi tak silně, že se děti venku rozbrečely. Nato jsem se vrátil a spustil na něj, jestli mu přijde v pořádku, jak se chová. Začal se ke mně přibližovat, a když byl na dosah ruky, odstrčil jsem ho od sebe a vrátil se do bytu. Později u mě zazvonili policajti, že jsem ho napadl pěstmi,“ popsal Deda další sled událostí s tím, že netuší, jak mohl poškozený přijít ke zranění.

Jinak to ale viděl poškozený muž. Uvedl, že s oběma ženami skutečně řešil téma pískoviště.

„Chtěl jsem nastavit nějaká pravidla pro jeho užívání, protože jsem se podílel padesáti procenty nákladů na jeho vybudování,“ prohlásil poškozený v úvodu své výpovědi. Z jeho dalších slov vyplynulo, že mu šlo hlavně o finanční příspěvek od majitelů bytů, jejichž děti si na pískovišti budou chtít hrát.

Rvačka motorkáře s českým řidičem baví Poláky

Koktejl

„Pan Deda přišel k nám a vložil se do diskuse. Nejdřív se do mě pustil, že se mi pořád něco nelíbí a furt něco řeším. Začali jsme se zvýšeným hlasem dohadovat, načež on odešel a já jsem za ním bouchl dveřmi,“ líčil poškozený svůj pohled. „A dostal jsem pěstí,“ dodal.

Poté prý chtěl s oběma ženami pokračovat v rozhovoru ohledně pískoviště, když se Deda vrátil.

„Začal mi tykat a nadával do č… a idiotů. Stál přitom ve dveřích, tak jsem k němu přistoupil a z očí do očí se ho zeptal, komu nadává. V tu chvíli jsem dostal ránu pěstí pod oko. Úplně mě to rozhodilo, tak jsem ze strachu popoběhl kus dál a vykřikl, že na něj zavolám policii. Rozběhl se za mnou a začal mi kopat do zadku,“ líčil poškozený útok obžalovaného muže.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám