Hlavní obsah

Za požár v domě na Uherskohradišťsku mohlo kosmetické zrcátko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jalubí

Naštěstí jen nevelké škody napáchal v úterý ráno požár v rodinném domě v obci Jalubí na Uherskohradišťsku, kde se obyvatelům podařilo plameny zkrotit ještě před příjezdem hasičů. Zajímavostí na případu je podle vyšetřovatelů příčina hoření, která nebyla zprvu patrná, a přitom podobné nebezpečí číhá ve velkém počtu domácností – jednalo se o sluneční paprsek odražený od kosmetického zrcátka.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči likvidovali požár v Jalubí na Uherskohradišťsku.

Článek

Hasiči vyrazili k požáru krátce po 8. hodině. „Ještě během naší jízdy oznamovatelka sdělila, že požár v pokoji byl uhašen jedním hasicím přístrojem. Dále sdělila, že prostor je zakouřený a nedošlo k nadýchání zplodin hoření,“ popsali zásah hasiči na Facebooku s tím, že podle předběžného odhadu vznikla škoda zhruba 20 tisíc korun.

Když hasiči menší požářiště na stole v pokoji zkoumali, nenarazili hned na nějaký zdroj hoření. Do hry ale záhy vstoupilo oboustranné kosmetické zrcátko.

„Všichni svědci požáru se shodli na tom, že během návštěvy uslyšeli z požárem poškozeného pokoje dva výbuchy. Šli se podívat, co se stalo, a zjistili, že na stolku hoří kosmetické potřeby. Po uhašení plamenů požár nahlásili,“ zmínili hasiči.

Foto: HZS Zlínského kraje

Následky požáru způsobeného zrcátkem odrážejícím sluneční paprsky v domě v Jalubí

Hasičský vyšetřovatel později vyhodnotil, že právě zrcátko mělo na požáru podíl. Při vyhodnocování důkazů a pátrání v archivech a na internetu po podobných incidentech narazil na událost, která se stala koncem září 2012 v rodinném domě v obci Janov nad Nisou na Jablonecku.

Podrobnosti o případu našel vyšetřovatel v časopisu Hasičského záchranného sboru 112, kde se psalo, že hasiči tehdy našli stejnou příčinu požáru – kombinaci kosmetického zrcátka a slunečního záření. Při prověřování se před lety také prováděly pokusy v místě incidentu.

Při nabíjení telefonu vzplál byt na Zlínsku

Krimi

„Byl prokazatelně vysledován ‚chod Slunce po obloze‘ v časových intervalech, které odpovídaly časové ose doby možného vzniku požáru a jeho ohlášení. Zároveň byl proveden reálný pokus se zrcátkem, aby bylo zjištěno, za jakých podmínek je schopné zapálit hořlavé předměty vlivem odražených a soustředěných slunečních paprsků,“ napsali před devíti lety autoři 112.

Závěry pokusů jsou následující – ve vzdálenosti zhruba 1,20 metru od zrcátka lze vytvořit optické ohnisko, které bez problému zapálí novinový papír do 35 sekund, bílý kancelářský papír do 75 a na hrubší tmavý textil stačí 25.

Pokus tehdy také potvrdil, že optická ohnisková vzdálenost odpovídala distanci zrcátka od křesla v případě zmíněného požáru na Jablonecku.

Hasiči v souvislosti se zmíněnými případy upozornili, že na riziko požárů u zrcátek varují i renomované firmy v návodech k těmto výrobkům.

Reklama

Související články

V Českém Těšíně hořel byt, jeden mrtvý

Jeden lidský život má na svědomí požár, který v pondělí kolem poledne zachvátil byt v nejvyšším podlaží šestipatrového bytového domu v Českém Těšíně. Hasičům...

Výběr článků

Načítám