Hlavní obsah

Lékařka stanula před soudem kvůli posudku na simulanta

Aktualizováno

Bývalá předsedkyně posudkové komise ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a lékařka Zdeňka Buriánková stanula v pondělí před soudem za údajně chybný a odfláknutý posudek, na základě něhož získal plný invalidní důchod muž, který podle závěrů policie vážné obtíže jen předstíral.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zdeňka Buriánková u soudu

Článek

Žalobkyně viní ženu v důchodovém věku z toho, že svým neodborným a hrubě nedbalým jednáním nasměrovala komisi k nesprávnému závěru, že muž je postižen invaliditou třetího stupně, ačkoli ve skutečnosti tomu jeho zdravotní stav ne­odpovídal. Stát mu tak měl neoprávněně vyplatit téměř tři čtvrtě milionu korun.

Za přečin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozí Buriánková až rok vězení. „V jednání obžalované shledávám hrubou nedbalost. Charakter porušení povinností sice hraničí s úmyslným jednáním, nicméně pro to nejsou důkazy,“ stojí v obžalobě, se kterou se Právo seznámilo.

Z jejího textu je také patrné, že Buriánková odmítla k věci vypovídat. Služební poměr u ministerstva práce jí skončil v červnu 2019. Celý příběh přitom začal v roce 2015.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zdeňka Buriánková u soudu

Právě v roce 2015 správa sociálního zabezpečení přiznala bývalému leteckému pilotovi Jindřichu S. plnou invaliditu. Po dvou letech ale své rozhodnutí revokovala, když policie přišla na to, že někdejší zaměstnanec Českých aerolinií předkládal pro posouzení svého zdravotního stavu pozměněné, nebo dokonce zfalšované lékařské zprávy, které ho měly proměnit v nemohoucího člověka závislého na pomoci druhých.¨

Posudkový lékař špatně určil datum invalidity, mladá žena dostala půl milionu

Domácí

Správní soud ale v roce 2018 rozhodnutí okresní správy so­ciálního zabezpečení zrušil a Jindřichu S. invaliditu přiznal zpět, když se opřel o závěry zmiňované posudková komise (MPSV), u které si nechal vypracovat posudek. Vyšetřovatelé ale zjistili, že Buriánková při přípravě podkladů pro rozhodnutí komise postupovala nestandardně, když nezohlednila v té době už známé objektivní a pravé lékařské nálezy, které policisté zajistili u příslušných odborníků a které už byly součástí podkladových materiálů pro komisi.

Jako šéfka komise měla Buriánková za úkol vypracovat rešerši, která obsahuje podstatné výňatky z lékařských zpráv a slouží jako základní kostra při vyhotovení samotného posudku.

„Obviněná při zpracování této rešerše jako stěžejního podkladu pro ostatní členy posudkové komise nevěnovala studiu zdravotnické dokumentace dostatečnou pozornost. De facto rezignovala na své povinnosti spočívající v řádném zjištění zdravotního stavu posuzované osoby, když vůbec nebrala v potaz ověřené lékařské zprávy, které zajistila policie a které v té době již měla k dispozici,“ argumentuje státní zástupkyně.

Ta také upozornila na to, že pokud by Buriánková vycházela z dokumentů opatřených policií a pečlivě prostudovala spisovou dokumentaci orgánu sociálního zabezpečení, nemohla by komise dotyčnému přiznat invaliditu žádného stupně, stejně tak by mu nemohl být přiznám příspěvek na péči a průkaz osoby se zdravotním postižením. „Obviněná neupozornila členy komise na pozměněné lékařské zprávy předkládané posuzovaným,“ zdůraznila žalobkyně.

Měl být úplně zdráv

Případ Jindřicha S. už soud začal projednávat dříve. „Hereckým výkonem podpořeným falešnými lékařskými zprávami získal plný invalidní důchod, neoprávněně pobíral nemocenskou a ještě inkasoval peníze z uzavřených pojistek,“ prohlásil státní zástupce. Celkově mu měly pojišťovny a správa sociálního zabezpečení neoprávněně vyplatit dva a půl milionu korun. Za podvod a padělání lékařských zpráv mu hrozí až 10 let vězení.

Z trestního spisu vyplývá, že v roce 2014 poté, co dostal v práci padáka kvůli pašování nezdaněných cigaret z bezcelní zóny, předstíral kolaps a následné zdravotní obtíže vyplývající z údajného úrazu hlavy, jako poruchy zraku, sluchu nebo rovnováhy.

Za cinknutý posudek potvrdil soud znalci podmínku

Krimi

Muže, který se poté prezentoval jako těžký invalida, jenž bez pomoci nevstane z postele a na nohou se udrží jen za pomoci francouzských holí, později natočili policisté v situacích, kdy se choval jako naprosto zdravý člověk.

Řídil auto, jezdil na nákupy nebo sekal trávník. Při domovní prohlídce pak kriminalisté objevili fotky a videa z rodinných výletů, kde je Jindřich S. zachycen dokonce na lanovce nebo na motorovém člunu, a to bez náznaků jakékoli zdravotní indispozice.

Ve stejném duchu se nesla i jeho svatba. Na záběrech je vidět, jak zametá koštětem střepy z rozbitého talíře, anebo jak tančí s manželkou. Detektivové dokonce zjistili, že jezdí po klubech jako diskžokej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám