Hlavní obsah

Za pitku ve škole v přírodě padlo první obvinění

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKLÁRNA

Alkoholový dýchánek čtrnáctiletých dětí z Ústí nad Labem ve škole v přírodě Sklárna na Plzeňsku bude mít soudní dohru. Policisté obvinili z trestného činu podávání alkoholických nápojů jednačtyřicetiletého prodavače z obchodu Večerka v Žihli. Ten měl v květnu prodat dětem několik lahví tvrdého alkoholu.

Článek

Někteří školáci se pak zpili do němoty, dva z nich museli dokonce křísit zdravotníci. "Policisté ještě prošetřují možné zavinění ze strany vychovatelů a učitelů, kteří měli děti na starosti," řekl Josef Aubrecht z policejního ředitelství Plzeň-sever.

Podle ředitelky ústecké školy Bohumily Plzákové se děti opily během vycházky. "Šlo o skupinu patnácti dětí pod dozorem vychovatelů, kteří nepatří do našeho pedagogického sboru, ale jsou součástí servisu školy v přírodě. Většina dětí si, jak se říká, jen cucla. Dvě z nich konzumovaly víc a opily se. Naše učitelka na to přišla hned, jak děti dorazily zpět do školy v přírodě. Další lahve s alkoholem pak zabavila," uvedla Plzáková s tím, že všichni hříšníci dostali ředitelské důtky.

"O tom, zda některý z aktérů bude mít sníženu známku z chování, rozhodne až pedagogická rada. Záleží na tom, jak se po zbytek roku chovali," dodala Plzáková.

Ředitelka školy v přírodě Aleny Soprové jakékoliv pochybení svého personálu vylučuje. "Děti byly několikrát řádně poučené, jak se mají chovat včetně zákazu konzumace jakýchkoliv alkoholických nápojů. Nerespektovaly pokyny. Největší podíl viny na tom nese prodejce z večerky," prohlásila Soprová.

Prodejce vše popírá

Aktéry této nepříjemné události se stali žáci 7. a 8. ročníku ZŠ Karla IV. z ústeckého Střekova. Po předběžné dohodě před výletem do obce Žihle mezi sebou vybrali peníze a ten nejodvážnější z nich nakoupil v místním obchodě alkohol. Během osobního volna se skupinka žáků školy odtrhla od ostatních a na sraz s vychovatelkou se vrátili opilí.

Obviněný prodejce podle Aubrechta vinu popírá. "Vzal si advokáta a proti zahájení trestního stíhání si podal stížnost, která mu ale byla zamítnuta," uvedl Aubrecht. Prodejce bezpečně poznal hoch, který alkohol kupoval. "Popsal ho věrohodným způsobem. Navíc obviněný muž má atypickou vizáž, takže nemohlo dojít k omylu," dodal Rous.

Majitelka Večerky Gabriela Šimková popírá, že by v její prodejně děti alkohol koupily. "Manžel, který tam ten den prodával, o tom nic neví. Určitě by si toho všiml. Snad má dostatek rozumu na to, aby čtrnáctiletým dětem neprodával alkohol. To nám za to nestojí," prohlásila už dříve Šimková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám