Hlavní obsah

Za nášivku wagnerovců dostal demonstrant další podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za veřejné schvalování válečných zločinů uložil ve středu Obvodní soud pro Prahu 1 Jakubu Jaškovi (31) půlroční podmínku. Jašek se objevil na pražské demonstraci s nášivkou Wagnerovy skupiny, nechvalně proslulé žoldnéřské armády, která na Ukrajině bojovala na straně Ruska. Verdikt není pravomocný. Za podobné jednání už Jašek jednu podmínku dostal, soud ale případ vrátil k dalšímu projednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Jašek u Obvodního soudu pro Prahu 1 (archivní foto)

Článek

„Pan obžalovaný si byl velmi dobře vědom významu a odkazů nášivky Wagnerovy skupiny, a právě proto si ji na shromáždění vzal, aby tak vyjádřil svůj postoj,“ uvedla soudkyně Eva Švíglerová. „Pan obžalovaný si musí uvědomit, že svoboda projevu má v demokratické společnosti své meze,“ dodala.

„Wagnerova skupina používá na Ukrajině vysokou míru násilí, zasahuje tam, kde Rusko z diplomatických důvodů nenasazuje svou armádu,“ podotkla soudkyně.

Součástí trestu je také propadnutí věci, a sice oné nášivky wagnerovců.

Wagnerova skupina

Současný status žoldnéřské Wagnerovy skupiny je složitý. Po vzpouře jejího majitele Jevgenije Prigožina ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že wagnerovci přestali legálně existovat, a vyzval žoldáky, aby složili přísahu ruské vlajce. Není však jisté, zda skupina stále neoperuje například na území Afriky. Kolik wagnerovců pak v současnosti působí na Ukrajině a zda v řadách armády nebo v jiných žoldáckých skupinách, nelze spolehlivě zjistit.

To, že Wagnerova skupina přestala legálně existovat, nic nemění na tom, že její propagace je podle stávající právní úpravy trestná.

Jašek v úterý požádal o odročení, protože neměl svého obhájce. Soudkyně jeho žádost zamítla s tím, že se nejedná o případ nutné obhajoby a Jašek měl od června spoustu času si najít nového právního zástupce.

Jašek se podle obžaloby zúčastnil v květnu pražské demonstrace svolané aktivistou Ladislavem Vrabelem, přičemž se ozdobil nášivkou Wagnerovy skupiny, soukromé žoldnéřské armády nedávno zemřelého Jevgenije Prigožina, která na Ukrajině bojuje na straně Ruska, a také svatojiřskou stuhou, která je symbolem, jímž Rusové ospravedlňují svou agresi.

Ozdobil se písmenem Z a tvrdil, že má ukrajinské přátele

„To, že na Ukrajině probíhá válka, kterou zahájila ruská agrese, je obecně známo,“ uvedl státní zástupce David Jachnický s tím, že jsme od loňského února de facto v přímém přenosu svědky válečných zločinů, ke kterým činností ruské armády a Wagnerovy skupiny na Ukrajině dochází. Podle Jachnického nemůže ruskou invazi na Ukrajinu omlouvat „jakousi pseudoochranou samozvaných (Luhanské a Doněcké) republik. Tím, že Jašek nosil wagnerovskou nášivku a svatojiřškou stuhu, veřejně schvaloval podle žalobce válečné zločiny a zločiny proti míru páchané ruskou stranou na ukrajinském obyvatelstvu.

Jašek, který se středečního jednání neúčastnil, k obvinění nevypovídal ani v přípravném řízení.

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Krimi

Jašek byl v květnu odsouzen za podobný čin, kterého se podle nepravomocného rozsudku dopustil tím, že se objevil na březnové demonstraci „Česko proti bídě“ s wagnerovskou nášivkou a také nášivkou s písmenem Z, které je symbolem ruského vraždění na Ukrajině. Jašek u Obvodního soudu pro Prahu 1 v květnu obvinění z popírání genocidy odmítl. „S obviněním nesouhlasím, neboť jsem měl za to, že svým jednáním neschvaluji žádné genocidium. Mám mezi Ukrajinci spoustu přátel,“ uvedl mimo jiné Jašek.

Mladík o sobě v květnu u soudu prohlásil, že je vojenským nadšencem, který se o situaci v regionu zajímal od roku 2014. Od té doby tam podle něj probíhá „násilná ukrajinizace obyvatelstva“. Jašek také prohlásil, že ví, co nášivky znamenají, netušil prý ale, že je trestné je nosit. Podle Jaškova obhájce však nešlo o schvalování zločinů, ale o politický projev k nastalé situaci, kterým chtěl prý Jašek „vyvolat diskusi“.

Soud Jaškovi v květnu uložil půlroční podmíněný trest, peněžitý trest a zakázal mu na rok pobyt na území Prahy. Verdikt následně zrušil pražský městský soud a vrátil k dalšímu prošetření.

Muž si vzal na demonstraci v Praze nášivku wagnerovců, byl zadržen

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám