Hlavní obsah

Za miliony slibovali ovlivnit soudy, policie obvinila tři lidi

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik desítek milionů korun požadovala podle kriminalistů skupina lidí za to, že ovlivní rozhodování soudů ve Zlíně a Olomouci. Podle vyšetřovatelů peníze dostali, vliv na soud ale nakonec ani nemohli mít. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v kauze obvinila z podvodu tři lidi, dva z nich skončili ve vazbě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie v případu nejdřív zadržela v pondělí čtyři lidi, tři z nich pak obvinila z podvodu a soud poslal dva podezřelé ve středu do vazby. O případu informoval v pátek mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Obvinění podle něj nabízeli lidem obžalovaným z trestné činnosti, že mohou ovlivnit rozhodnutí zlínské pobočky Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci.

„Za tímto účelem měla být požadována částka v řádech desítek milionů korun. V rámci monitorovaného předstíraného převodu obvinění převzali za své služby vyšší finanční částku,” uvedl mluvčí.

Podvod za 284 milionů, stovky poškozených. Policie obvinila dvojici z vylákání peněz

Krimi

Podezřelí, jejichž pohlaví ani věk policie neupřesnila, však výsledek trestního řízení nedokázali ovlivnit.

Případ, v němž se slibovali angažovat, odvolací soud vrátil první instanci na kraj a obžalovaní v něm byli znovu odsouzeni k nepodmíněným trestům vězení. Podrobnosti k případu Ibehej vzhledem k vyšetřování nesdělil, rovněž neupřesnil, o co konkrétně mělo jít.

Podle dobře obeznámeného zdroje deníku Právo, který si nepřál být jmenován, se případ týká obžaloby z únosu, které čelí podnikatel a jeho manželka. Muž podle vyšetřovatelů zosnoval a objednal únos svého známého a rovněž podnikatele, manželka mu měla aktivně pomáhat.

Krajský soud jim loni v prosinci uložil nepravomocně tresty sedm let a čtyři roky vězení, potrestal s nimi i dvojici Slováků, kteří byli podle obžaloby vykonavateli únosu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám