Hlavní obsah

Nutili ženy k prostituci a drogám. Policie rozbila mezinárodní gang kuplířů

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní policejní tým zadržel 14 lidí v několika evropských zemích včetně Česka, které podezírá z rozsáhlého organizování kuplířství. Obvinění podle kriminalistů vozili desítky žen z chudých poměrů z Rumunska do zahraničí, kde je nutili k prostituci, oběti musely rovněž brát návykové látky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zátah se odehrál v Česku, Rumunsku, Španělsku a Švýcarsku. Na případu spolupracovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„V několika evropských státech mělo být nuceno k prostituci více než 50 rumunských žen, které pocházely z chudých poměrů a byly zcela bez prostředků. Měly být organizátory dopraveny do zahraničí za účelem provozování prostituce,” sdělil ve středu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Kuplíři obětem podle vyšetřovatelů vyhrožovali a nutili je k požívání drog, na kterých se staly postupně závislými. „Peníze vydělané prostitucí tyto ženy měly odevzdávat členům organizované skupiny, kteří je pak převáželi zpět do Rumunska,” upřesnil mluvčí.

Slibovali práci v cizině, bylo z toho otroctví a prostituce. Obžaloba navrhla muži 14 let

Krimi

Policie zadržela celkem 14 lidí, provedla 11 domovních prohlídek a zajistila majetek obviněných. „Kriminalisté NCOZ provedli v České republice jednu domovní prohlídku a vypátrali tři poškozené ženy, které následně vyslechli. Provádění úkonů na našem území byli přítomni i dva příslušníci rumunské policie,” uvedl Ibehej.

Akci podle mluvčího koordinoval mezinárodní úřad Eurojust, který zajišťuje justiční spolupráci v rámci Evropy. „Trestní řízení vede Státní prokuratura v rumunské Constantě,” dodal Ibehej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám