Hlavní obsah

Za čtvrt století starou vraždu kvůli roztrženému tričku potvrdil soud 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za čtvrt století starou vraždu krajana si Ukrajinec Mychajlo Mykola Poljanskyj (51) definitivně odsedí 11 let. Poljanskému ve středu zamítl pražský vrchní soud odvolání proti odsuzujícímu verdiktu Městského soudu v Praze z loňského října, který tím nabyl právní moci. Poljanskyj se hájil tím, že prý vraždit nechtěl.

Mychajlo Mykola Poljanskyj u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný byl bezpochyby označen svědky jako pachatel,“ konstatoval v odůvodnění zamítavého rozhodnutí předseda odvolacího senátu Petr Hovorka. Soud odmítl i argument obhajoby, že by byl Poljanskyj v době činu nepříčetný kvůli množství vypitého alkoholu. „Jak z výpovědi obžalovaného, tak z výpovědí více svědků plyne, že obžalovaný byl zcela orientován v místě a čase, čemuž odpovídá i jeho okamžité opuštění místa činu a posléze i republiky,“ dodal soudce.

Součástí trestu je také vyhoštění z republiky na neurčito.

Poljanského obhájkyně také v odvolání vytkla městskému soudu údajně nedostatečné dokazování a navrhovala verdikt zrušit a vrátit k novému projednání, případně Poljanského zprostit obžaloby nebo v krajním případě mu uložit mírnější trest. Poljanskyj mimo jiné tvrdil, že nikdy úmyslně nikoho neusmrtil a nikdy takový úmysl nepojal.

Před hlavním líčením kvůli tomu odmítl i navrhovanou dohodu o vině a trestu, podle níž si měl odsedět 10 let ve vězení.

Čtvrt století stará vražda kvůli roztrženému tričku. Ukrajinec si má odsedět 11 let

Krimi

Poljanskyj před téměř pětadvaceti lety v Praze zavraždil stejně starého krajana. Oba muži se na oslavě pravoslavného svátku v prosinci 1999 pohádali v bytě na pražském Chodově. Jedna z účastnic to podle Poljanského slov trošku přehnala s alkoholem a šla si do vedlejšího pokoje lehnout. Poškozený si prý chtěl jít lehnout k ní do postele, čemuž chtěl Poljanskyj zabránit.

„Řekl jsem mu, ať to nedělá. Když mě neposlechl, odtáhl jsem ho od té postele a začala rvačka,“ popisoval Poljanskij. „Všiml jsem si, že mám roztrhané tričko. Došlo k tomu, když mě chtěl povalit na zem. Tričko jsem po něm hodil a řekl mu, ať mi koupí nové. Hodil ho po mně zpátky a řekl, že mi žádný tričko kupovat nehodlá,“ dodal s tím, že mu poškozený údajně řekl, že se mu stane totéž co s tričkem.

Poljanskyj vzal nůž s téměř sedmnácticentimetrovou čepelí a jednou ranou do zad probodl svému sokovi plíci. Muž krátce nato na místě zemřel. Poljanskyj mezitím z bytu zmizel.

Poljanskyj si po vraždě obstaral novou, moldavskou identitu, pod kterou v České republice nadále žil, a dokonce byl pod ní i odsouzen za vydírání. Když pak opustil vězení, pobýval ještě pár týdnů v České republice, aby si vydělal na cestu na Ukrajinu. Tam svou moldavskou identitu opustil, změnil si ale své jméno z Igora Lechkara na Mychajla Poljanského.

Poljanského nakonec zadrželi v Polsku, odkud ho vydali ke stíhání do České republiky. Muž byl původně v nepřítomnosti odsouzen ke 12 letům vězení, po zadržení si ale požádal o nové projednání případu a loni v říjnu mu soud vyměřil jedenáct let vězení.

Soud rozhoduje, jestli znovu otevře případ brutální vraždy ve Slopném

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám