Hlavní obsah

Vypustil dron nad plameny, hrozí mu dva roky

Policie vyšetřuje případ muže, který se rozhodl natočit si záběry požáru v NP České Švýcarsko vlastním dronem, a dopustil se tak zakázaného a nebezpečného jednání. Videa z přeletu, na kterém je vidět i nedaleko prolétávající vrtulník záchranných složek, zveřejnil na svém Facebooku.

Foto: Hasičský záchranný sbor České republiky

Ilustrační foto

Článek

„Případ vyšetřujeme jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekl Právu bez bližších podrobností mluvčí ústecké policie Daniel Vítek. Za nebezpečné jednání hrozí až dva roky nebo zákaz činnosti. Kromě porušení zákonů, které obecně zakazují létání nad národním parkem, mohl také ohrozit životy přítomných hasičů.

Skutkem se zabývá taktéž Úřad pro civilní letectví, který dohlíží na dodržování pravidel létání s drony. Přelet nad národním parkem je taktéž zakázán.

Ohrožují letecké operace

„Žádáme všechny, kterých se to může týkat, aby v žádném případě nelétali s drony nad místy požáru, který propukl v NP České Švýcarsko. Ohrožujete probíhající záchranné letecké operace v oblasti. Úřad pro civilní letectví prošetří všechny podněty na konfliktní provoz dronů,“ varovala instituce na svém Twitteru.

Policie vyšetřuje jednoho člověka kvůli používání dronu nad Českým Švýcarskem

Krimi

Nejde ale o jediné narušení, které v souvislosti s nezodpovědnými zvědavci musela policie řešit. „Řešili jsme také případ tří lidí, kteří v sobotu večer šli na Pravčickou bránu. To bylo naposled, kdy jsme to z naší strany řešili domluvou a vyvedením z parku,“ uvedl Vítek.

Bez sankce však zřejmě nezůstanou. „Případ jsme předali správě národního parku, oni mají také možnost uložit blokovou pokutu nebo případ řešit ve správním řízení. Tam hrozí pokuta až do výše sto tisíc,“ dodal.

Nepoučitelní

Nedopalky, stopy po táboření i čerstvá ohniště nacházejí strážci přírody v oblasti národního parku i teď, když tam hasiči bojují s obřím požárem. Na území celého Ústeckého kraje přitom platí zákaz v lesích kouřit či rozdělávat oheň, do vybraných lokalit je zakázán vstup. Za porušení zákazu hrozí pokuta na místě až 10 tisíc a ve správním řízení až 100 tisíc korun.

Od ohniště vzplál les ve skalách na Broumovsku

Krimi

„Je to velký problém, je to nepochopitelný problém. Naši strážci přírody objevují při požárních hlídkách často další a další místa, kde jsou založená ohniště nebo čerstvě odhozené nedopalky přímo do lesního porostu. Kolegové byli například v CHKO Labské pískovce, kde přistihli dvoje táborníky, které pokutovali,“ řekl Právu mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

O víkendu pak narazil jeden ze strážců celkem na sedm ohnišť. „Lidé si nedají říct. Park hoří a na dohled požáru jsou schopni rozdělat sami oheň. Instruovali jsme strážce, aby nyní dávali pokuty exemplární, pokud někoho přistihnou,“ dodal Salov.

Zákaz vstupu. Pro všechny

V souvislosti s požárem vyhlásilo město Děčín od soboty zákaz vstupu do lesa na vybraném území Českého Švýcarska. Učinilo tak kvůli obavám o ohrožení bezpečnosti a zdraví lidí. Na místech proto policisté každodenně hlídkují. Snaží se zaměřovat zejména na hlavní přístupové cesty, aby na místo nejezdila vozidla nebo cyklisté. „Nicméně není v našich silách hlídat všechny lesní cestičky a místa, kterými mohou lidé do této lokality projít. Takže opravdu apelujeme na to, aby do těchto lokalit nechodili, protože tím vydávají v ohrožení sebe i složky integrovaného záchranného systému,“ připomněl policejní mluvčí.

Vyšetřování: hledá se kriminalistické ohnisko vzniku ohně v Českém Švýcarsku

Krimi

Na místo požáru nemohou ani novináři. „Jezdí tu stále hasičské cisterny, všude hadice po silnici i mimo ni. Stále tu hoří a jsou tu zplodiny, místy špatná viditelnost. Nedokážu si představit, že se v tomto nebezpečném prostředí budou pohybovat televizní štáby,“ uvedl hasičský vyšetřovatel Martin Kavka.

Reklama

Výběr článků

Načítám