Hlavní obsah

Výhrůžky radnímu v Kopřivnici zůstanou bez trestu

– Kopřivnice
Právo, Aleš Honus

Za výhrůžné textové zprávy, které chodily na konci minulého roku na mobil radnímu Kopřivnice Ivanu Telaříkovi, nebude nikdo potrestán. Případem se sice zabývala policie, která označila za pravděpodobného viníka předsedu městské organizace opoziční ČSSD Miroslava Dvořáka, případ ale vyhodnotila pouze jako přestupek.

Foto: Mapy.cz

Budova kopřivnické radnice

Článek

Přestupkové oddělení radnice v nedalekém Příboře, kam krajský úřad přidělil kauzu k posouzení, nakonec případ uzavřelo s tím, že nebylo prokázáno, že výhrůžky skutečně psal Dvořák. Kdo je psal, se zjistit nepodařilo.

Telařík, který je v Kopřivnici známý jako rázný člověk a rebel, přitom tvrdí, že výhrůžky byly opravdu silného kalibru. Pachatel vyhrožoval, že radnímu „rozbije hubu“ a že mu otráví rybník, ve kterém chová ryby.

Pro policejní vyšetřovatele nebyl problém zjistit, ze které IP adresy zprávy chodily. „Pisatelem těchto zpráv je s největší pravděpodobností Miroslav Dvořák,“ napsal státní zástupce v dokumentu, který má Právo k dispozici.

Protože ale výhrůžky nebyly podle něj takového charakteru, že by šlo o trestný čin, postoupil případ do přestupkového řízení.

Dvořák: Celé to byl omyl

Bývalý policista Dvořák, který dnes pracuje na kopřivnické radnici na přestupkovém oddělení, ale od počátku tvrdil, že s textovými zprávami nemá nic společného. S verdiktem kolegy z nedalekého Příbora, kam byl případ přidělen, je tak spokojený.

„Řízení bylo ve středu pravomocně zastaveno. Jsem teď podle práva opět čistý a bezúhonný, jako jsem byl před tímto podivným řízením. Já jsem ty esemesky nepsal, celé to byl omyl,“ řekl Dvořák.

Na dotaz, jak si vysvětluje, že výhrůžky chodily z jeho IP adresy, tvrdí, že se mu nejspíš někdo napíchl na internet. „Pokud to nemáte zaheslované, dostane se tam kdokoli za pár vteřin, pokud to máte zaheslované, trvá to pár minut,“ tvrdí Dvořák s tím, že on svoji domovskou IP adresu zaheslovanou měl.

Výhrůžky po podpisu koaliční dohody

Telařík působil v kopřivnickém zastupitelstvu už v předchozím volebním období. Po loňských komunálních volbách se stal jako nezávislý členem městské rady, kterou vytvořilo šest politických subjektů.

Povolební vyjednávání přitom byla velmi složitá, volba členů rady se uskutečnila až v prosinci. Koalice má v 21členném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu jedenácti hlasů.

Výhrůžky Telaříkovi začaly chodit krátce po podpisu koaliční dohody, takže mu bylo jasné, že autorem výhrůžek je někdo z opoziční ČSSD.

Dvořák je podle svých slov přesvědčen, že ho chtěl někdo poškodit, když se mu napíchl na jeho IP adresu.

„Vysvětlení může být několik, vezměte si, jaká byla situace v naší straně před volbami. Je třeba se ptát, komu to prospělo. Když se nad tím zamyslíte, tak těch možných odesílatelů je několik,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám