Hlavní obsah

Vyhrožovali státu ebolou a chtěli milióny. Policie případ odložila

Praha

Otázka, kdo vyhrožoval českému státu rozšířením viru ebola na veřejných místech, zůstává nevyřešena. Policistům se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by je opravňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétním lidem. Věc tak museli odložit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Věcí se intenzivně zabývali kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Pokud bychom zjistili jakékoli podstatné informace k této věci, trestní řízení bude opětovně zahájeno," řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Vyděrači se ozvali na podzim roku 2014, tedy v době, kdy smrtící virus způsobil epidemii v Africe a lidé cestující z nejvíce zasažených zemí procházeli na českých letištích zdravotnickou kontrolou.

Pachatelé po státu požadovali milión eur (tehdy zhruba 27,7 miliónu korun) ve virtuální měně bitcoin, a to ve třech splátkách na tři různé elektronické adresy. Tvrdili, že mají k dispozici biologický materiál od nakaženého pacienta z Libérie.

Hrozbou se zabývaly všechny bezpečnostní složky státu a vyjadřovali se k ní i politici. Například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji označil za hyenismus. S ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) tehdy odmítli sdělit podrobnosti k případu, aby vyděračům nevycházeli vstříc.

Vyděračům hrozilo až 12 let vězení. Policie jejich skutek kvalifikovala nejen jako vydírání, ale také jako obecné ohrožení. Tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta uvedl, že pachatelé použili „velmi sofistikované způsoby komunikace a dokumentace“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám