Hlavní obsah

Vydával se za populárního asijského zpěváka. Ženu z Opavska zneužil k praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěřivosti ženy z Opavska zneužil podle policie k praní špinavých peněz podvodník, který se vydával za populárního jihokorejského zpěváka. Ženě tvrdil, že peníze, které přicházely na její účet a odcházely na další, míří na charitativní účely. Ve skutečnosti se žena stala takzvaným bílým koněm a předmětem zájmu policie kvůli podezření na legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

O případu ve čtvrtek informovala mluvčí moravskoslezské policie Pavla Welnová s tím, že po pachateli policie pátrá.

Neznámý podvodník 49letou ženu kontaktoval prostřednictvím sociální sítě. Vydával se za asijského zpěváka, kterého dotyčná poslouchala. Komunikovali spolu anglicky i česky.

„Po nějaké době zatím neznámý pachatel ženě napsal, že přispívá na sirotčince. Požádal ji o pomoc při poslání peněz na tyto dobročinné účely,“ uvedla mluvčí. O kterého interpreta se jednalo, policie nesdělila.

Žena si musela vytvořit účet na kryptoměnové burze Binance. Na něj pak měla přeposlat peníze, které na její účet přišly. „Podvedená žena v domnění, že koná dobrý skutek, tak učinila. Ve dvou platbách převedla celkem více než 65 000 korun. Podezřelé transakce ale zachytila banka,“ uvedla Welnová.

Falešný manažer Bon Joviho obral ženu z Pardubického kraje o 600 tisíc

Krimi

Žena pak musela na policii vysvětlovat okolnosti podezřelých převodů. Nakonec se jí podařilo prokázat, že o podvodných úmyslech falešného zpěváka nevěděla. Proto bylo její obvinění odloženo.

„V tomto případě neznámý pachatel vzbudil v ženě soucit a v domněnce, že si píše s opravdovým zahraničním umělcem, pod legendou odeslání peněz na dobročinné účely ji obelhal a přiměl přijmout platby od jí neznámých příjemců na svůj soukromý účet a tyto odeslat dál,“ poznamenala Welnová.

Podle policie by lidé měli být obezřetní při navazování kontaktu prostřednictvím sociálních sítí.

„Neměli by věřit virtuálním kontaktům, cizím osobám, které píší zprávy, e-maily nebo přímo telefonují,“ uvedla mluvčí. Neměli by také přeposílat platby neznámých lidí na jiné účty.

Přijedu a vezmu si tě, slíbil seniorce lékař z Brna, toho času v Jemenu. Poslala pět milionů

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám