Hlavní obsah

Výbušniny se v trezorech používaly naposledy po druhé světové válce

– Praha

Zabezpečení trezorů výbušninou se používalo naposledy po druhé světové válce. Trhavina, která ve středu explodovala v budoucím pražském sídle palestinského velvyslanectví, zřejmě nebyla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Vyplývá to z vyjádření expertů na zabezpečení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kriminalisté v budově budoucího palestinského velvyslanectví

Článek

Podle Josefa Jakubíka ze společnosti Trezor servis Jihlava se zabezpečovací výbušná zařízení dávala do trezorů naposledy po druhé světové válce.

"Tchán otvíral po válce stovky trezorů. Učil mě, že musím trezor pootevřít a posvítit si, jestli tam není nějaké propojení mezi dveřmi a vnitřkem," uvedl Jakubík. Pravděpodobněji podle něj mohla v trezoru na ambasádě vybuchnout výbušnina, která tam byla uskladněna a stěhováním se mohla aktivovat.

Také podle Petra Koktana ze společnosti Trezor test výbušné zařízení zřejmě nebylo součástí trezoru. "Že by byl zajišťovaný trezor tak, že se do něj dá výbušnina, to nikdo nedělal, snad jedině tajné služby. Samozřejmě to jde technicky udělat. Já jsem ale nikdy nic podobného neslyšel," dodal Koktan.

Policie se dotazovala BIS na velvyslance 

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

Bezpečnostní informační služba (BIS) nemá poznatky o tom, že by středeční výbuch byl teroristický čin. Zpravodajci už odpovídali na dotazy kriminalistů, kteří případ vyšetřují. Týkaly se hlavně oběti exploze, velvyslance Džamála Muhammada Džamála

"Nemáme jedinou indicii, která by naznačovala, že šlo o teroristický útok. Vyšetřování je plně v režii policie, na případu s ní spolupracujeme," uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Policejní vyjádření jsou podle něj od počátku poměrně otevřená a je potřeba z nich vycházet při dalších úvahách a spekulacích. Kriminalisté se podle Šuberta zpravodajců ptali, zda o oběti mají informace, případně s kým se velvyslanec stýkal nebo zda měl nějaké nepřátele.

Neodborná manipulace s trezorem 

Trezor, který ve středu vybuchl v budoucím pražském sídle palestinského velvyslanectví, se běžně používal, uvedl mluvčí ambasády Nabíl Fahil. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že tento trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Při výbuchu zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. [celá zpráva]

Policejní mluvčí k výbuchu v SuchdoleVideo: Jiří Forman, Novinky

Exploze se v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze - Suchdole ozvala ve středu kolem poledne. Policejní prezident Martin Červíček později uvedl, že příčinou byla zřejmě neodborná manipulace s trezorem v obývacím pokoji. Policie se bude zabývat tím, proč byly výbušniny v objektu ambasády, kde neměly co dělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám