Hlavní obsah

Vrchního soudce Sováka obviněného z korupce propustili po třech měsících z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka, kterého policie na konci loňského roku obvinila z korupce při ovlivňování odvolacích řízení, propustil soud po třech měsících z vazby. Sovák tam byl kvůli obavám, že by mohl ovlivňovat svědky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák před jednáním, po kterém skončil ve vazbě (7. prosince 2020)

Článek

Muž opustil v pátek ráno věznici v Liberci, informoval server SeznamZprávy s odkazem na zdroj obeznámený s případem.

Sovákovi hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení. Obvodní soud pro Prahu 1 poslal sedmdesátiletého Sováka do vazby počátkem prosince. Zdůvodnil to obavou, že by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo mařit prověřování případu.

Sovák je obviněný z toho, že nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně. Podle vyšetřovatelů si tak počínal zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobviněného podnikatele Milana Bíby. Soudce trvá na tom, že úplatky nebral.

Obviněný soudce Sovák nerozhodoval spravedlivě, tvrdí policie a míří i na Rathovu kauzu

Krimi

Policie vyšetřuje mimo jiné to, zda chtěl Sovák úplatek 50 milionů korun za mírnější trest pro stavební společnost Metrostav. Zajímá se také o to, zda za příslib úplatku ovlivnil kauzu, v níž zprostil obžaloby dalšího svého spoluobviněného, Arména Gagika Tonyana. Bíba a Tonyan původně rovněž byli ve vazbě, pražský městský soud je pustil na svobodu 22. ledna.

Obviněni jsou ještě další dva lidé, Tonyanova partnerka a advokát Jiří Teryngel. Oba jsou od počátku stíháni na svobodě. Teryngel vinu popíral, podle Ekonomického deníku se ale policii přiznal a projevil zájem uzavřít dohodu o vině a trestu.

Prověřte únik informací ze spisů, žádá Benešová žalobkyni Bradáčovou. Ta se ohradila

Krimi

Pětici policisté obvinili z přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Vyšetřování případu zpochybňuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která mimo jiné kritizovala únik informací ze spisů. Podle ní za ním stojí státní zástupci. Proti tomuto tvrzení se ohradila šéfka pražského státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Bradáčová: Covid zbrzdil spravedlnost a unavil společnost

Domácí

Únik ze spisů ze strany policie pak ve čtvrtek odmítl i šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek. Oba poukázali na to, že k únikům došlo až poté, co příslušné dokumenty obdržely strany trestního řízení - tedy mimo jiné stíhaní lidé a jejich obhájci.

Reklama

Související články

Kauza Stoka: měli zapojit i hlídače férovosti

Při vyšetřování údajné korupční chobotnice při zadávání veřejných zakázek v Brně v kauze Stoka detektivové narazili i na stopu, která vedla k administrátorské...

Výběr článků

Načítám