Hlavní obsah

Vražda, zabití, nebo nutná obrana? Soud rozhodne v případu smrti romského mladíka na Brněnské přehradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za přísných bezpečnostních opatření zazní v pátek u brněnského krajského soudu verdikt v případu smrti romského mladíka na Brněnské přehradě. Podle státního zastupitelství může za zmařený lidský život 38letý Ukrajinec Roman Rohozin obžalovaný z vraždy. Není ale rozhodně vyloučeno, že verdikt bude vypadat zcela jinak, než se na začátku případu zdálo.

Státní zástupce Petr Bejšovec vysvětloval po prvním soudním jednání loni v prosinci postup u soudu. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Všichni svědci a znalci už před soudem vypovídali, a v pátek ráno tak zazní už jen závěrečné řeči, a ještě týž den by měl zaznít i verdikt. Z toho se dá odhadovat, že trestní senát v čele s Ditou Řepkovou už má alespoň v hlavních obrysech jasno.

Zásadní bude, jak soud zhodnotí podíl jednotlivých aktérů na výsledné tragédii. Z dokazování totiž vyplynulo, že později zemřelý mladík se svými kamarády se před incidentem choval nevhodně. Při cestě tramvají na populární ohňostrůjný festival na brněnském „Prýglu“ totiž podle svědků skupina hlučela, pouštěla si hlasitou hudbu, a dokonce i kouřila.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Justiční stráž i policisté se samopaly. Projednávání případu provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Proti jejich chování se už v tramvaji ohradil právě Rohozin. Skupinka si pak na něj počkala na zastávce tramvaje Přístaviště. Tři mladí muži začali Ukrajince mlátit. Rohozin podle svých slov pod přívalem ran už nebyl daleko od toho, aby ztratil vědomí, proto sáhl po noži a rozmáchl se jím.

Při tom ovšem bodl do břicha nejaktivnějšího útočníka, kterému jedna rána přeťala velké žíly v břiše. Další muž byl bodnutý pod lopatku a poslední utrpěl ránu na břiše.

Tresty za výtržnictví

Právě to, že Rohozin čelil nevybíravému útoku, může hrát rozhodující roli pro právní kvalifikaci případu. Žalobce sice situaci vidí jako vraždu, už ve dvou soudních rozhodnutí zaznělo, že o takové kvalifikaci jsou pochyby. Rohozina totiž soudy pustily z vazby a jak soudce městského, tak i krajského soudu ve svých rozhodnutí vraždu zpochybnili.

V úvahu by tak mohl připadat trestný čin zabití, které je popsáno tak, že kdo jiného úmyslně usmrtí v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného, bude potrestán trestem odnětí svobody na tři léta až deset let.

Vyloučena ale není ani aplikace nutné obrany. Nejvyšší soud totiž v případu seniorky, kterou zranila matka bránící své dítě, připomněl, že pro posouzení nutné obrany je zásadní styl reakce, nikoli již vzniklý následek.

V případu už také padly první tresty. Dvojici mužů, kteří na Ukrajince zaútočili, totiž potrestal brněnský městský soud trestními příkazy za výtržnictví. Podle informací Novinek si ale některý z mužů příkaz, který soud vydal už na konci loňského roku, stále nepřevzal. Zatím tak ani soud nemůže říct, jaký trest uložil.

Projednávání případu provázejí přísná bezpečnostní opatření, v budově soudu tak v den jednání vždy hlídkovali i policisté se samopaly. Mladíkova smrt loni v červnu totiž vyvolala velké vášně zejména v romské komunitě.

Seniorka svalila batole z odrážedla, bránící matku ztrestala justice. Zastal se jí Nejvyšší soud

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám