Hlavní obsah

Vrah knihovnice z Horní Břízy nastoupí do detence, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vrah knihovnice z Horní Břízy na Plzeňsku nastoupí do zabezpečovací detence, což je psychiatrické zařízení uvnitř věznice. Pravomocně o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který potvrdil dřívější verdikt Krajského soudu v Plzni. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Jan Švábek, Právo

Útočník skončil v zabezpečovací detenci.

Článek

Třicetiletý, psychicky nemocný muž je momentálně na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Knihovnici usmrtil loni 25. května. S osmadvacetiletou ženou se nejdříve zamkl v budově a požadoval po ní, aby zavolala televizní štáb. Poté ženu ubodal kuchyňským nožem. Policie ho později dopadla v nedaleké ubytovně.

Soudní znalci, kteří mužův stav posuzovali, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Trpí podle nich paranoidní schizofrenií, a to velmi atypickou formou, která se projeví jen v určitý okamžik a pak její projevy ustupují. Vzhledem ke své nemoci byl v době činu duševně nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost jednání, uvedli odborníci.

 Další posudek

Státní zástupce proto zastavil trestní stíhání a navrhl umístění do detence.

Soud si později nechal vypracovat další posudek, podle něhož muž trpí smíšenou poruchou osobnosti, nejde ale o duševní chorobu. Soud později nařídil vypracování dalšího posudku z oboru psychiatrie a z klinické psychologie, který potvrdil původní posudek, tedy že muž trpí paranoidní schizofrenií.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Na základě nejnovějšího posudku Krajský soud v Plzni letos v říjnu na veřejném jednání rozhodl, že muž patří do zabezpečovací detence. S rozhodnutím ale obžalovaný nesouhlasil a podal proti němu stížnost, které nyní Vrchní soud v Praze nevyhověl. Čeká ho proto převoz do detenčního zařízení. V Česku fungují ústavy zabezpečovací detence ve věznicích v Brně a Opavě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám