Hlavní obsah

Vrabel dostal znovu podmínku za řeči o jaderných zbraních. Svoboda slova má limity, uvedl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktivistovi Ladislavu Vrabelovi uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 opět čtyřměsíční podmínku za šíření poplašné zprávy o údajném útočení české vlády na Rusko jadernými hlavicemi. Původní verdikt zrušil odvolací soud a vrátil případ k dalšímu projednání. Rozsudek není pravomocný. Vrabel ani jeho fanoušci se čtvrtečního jednání neúčastnili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Vrabel u soudu (archivní foto)

Článek

„Na závěrech jako takových se nic zásadního nezměnilo. Soud se snažil a snad i napravil požadavky Městského soudu v Praze,“ uvedl soudce Lukáš Svrček. Vrabelovi na konci dubna soud uložil podmínku za šíření poplašné zprávy, verdikt ale koncem června odvolací senát pražského městského soudu na základě Vrabelova odvolání zrušil.

Obvodnímu soudu doporučil více precizovat subjektivní i objektivní stránku trestného činu a zjistit, zda je ona zpráva skutečně nepravdivá, případně lépe posoudit míru společenské škodlivosti. Obvodní soud se proto obrátil na příslušné instituce, konkrétně Úřad vlády ČR a ministerstvo obrany, a dostalo se mu v podstatě totožných odpovědí.

„Česká republika nedisponuje žádnými jadernými zbraněmi, o jejich získání ani neusiluje,“ uvedl Úřad vlády. „Ministerstvo obrany neplánuje útok jadernými zbraněmi na Ruskou federaci,“ vzkázalo ministerstvo.

Vrabel dostal za slova o jaderných zbraních podmínku. Ze síně odešel dřív, než soudce domluvil

Krimi

„Soud má za to, že ta subjektivní stránka ve formě nepřímého úmyslu byla naplněna,“ dodal soudce s tím, že u Vrabela nešlo o nějakou jeho nedbalost. „Jeho primární záměr je nepochybně vyvolat nějaký rozruch. V daném případě se ale soud domnívá, že zašel za hranici. Svoboda slova má nějaké své ústavní limity. Demokracie neznamená, že si každý může říct, cokoliv chce,“ dodal soudce.

Vrabel loni v listopadu zveřejnil video, které na sociálních sítích viděly tisíce lidí a ve kterém mimo jiné v souvislosti s nákupem letounu F-35 hlásal, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Podle státní zástupkyně se tím dopustil šíření poplašné zprávy.

„Musel vědět, že ta informace je nepravdivá. Zároveň musel vědět, že ho sleduje stovka jeho podporovatelů, která mu věří. Musel si být vědom, že šířením takové informace může vyvolat nebezpečí vážného znepokojení,“ uvedla ve čtvrtek státní zástupkyně Katarína Kandová s tím, že Vrabel jednal úmyslně a s trestněprávními následky musel být srozuměn.

Vrabelův obhájce Radek Suchý v závěrečné řeči řekl, že Vrabelova vina prokázána nebyla, obžaloba je prý založená na smyšlené konstrukci a scestné interpretaci jeho výroků. Podle obhájce je čtvrteční verdikt absurdní, čekal Vrabelovo zproštění. Proti rozsudku se prý určitě znovu odvolá.

Podle Vrabelova předchozího vyjádření jsou výroky vytržené z kontextu, nikoho jimi prý děsit nechtěl. Naopak prý chtěl lidi ochránit.

Vrabel v minulosti vystupoval proti islámu, uprchlíkům, opatřením během koronavirové pandemie, následně pořádal několik demonstrací. Té největší s názvem „Česká republika na 1. místě“ se v Praze zúčastnilo několik desítek tisíc lidí.

Při zahájení hlavního líčení přišly k soudu podpořit Vrabela desítky lidí, ve čtvrtek byla v síni pouze média. Sám Vrabel se z jednání omluvil.

Vrabel v Česku, kde je v insolvenci a na jeho majetek je vypsán konkurz, nežije, přebývá v Srbsku.

Vrabel u soudu odmítl, že by řečmi o českém jaderném útoku na Rusko šířil poplašné zprávy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám