Hlavní obsah

Vrabel dostal za slova o jaderných zbraních podmínku. Ze síně odešel dřív, než soudce domluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soud ve čtvrtek uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR, byly podle soudce Lukáše Svrčka schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Vrabel u soudu

Článek

Muž nepočkal na to, až soudce dokončí odůvodnění verdiktu, a spolu se svými podporovateli opustil soudní síň.

Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Muž se bude muset vyjádřit později.

„I demokracie má nějaké své ústavní limity,“ prohlásil Svrček. Výroky o jaderných útocích podle něj tyto limity překročily. Soud podle něj zvažoval, zda se Vrabel ve svých vyjádřeních nedostal pouze náhodou za hranici, za kterou už zajít nelze. Dospěl ale k závěru, že si muž musel být vědom, jaké obavy může tvrzeními vyvolat.

Vrabel podle státní zástupkyně Kataríny Kandové loni v listopadu ve videu, které na YouTube a Facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. Výroky podle žalobkyně mohly u veřejnosti vyvolat znepokojení z možného válečného konfliktu mezi Českem a Ruskem.

Soud zrušil pořadateli protivládních akcí Vrabelovi oddlužení

Krimi

Vrabel: Snaha umlčet opozici

Vrabel obvinění u soudu odmítl. Prohlásil, že se cítí absolutně nevinen. Stíhání považuje za politické, za snahu umlčet opozici.

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru konkurz na Vrabelův majetek. Už v lednu zrušil Vrabelovo oddlužení. I tento soud označil Vrabel za politický proces. Dluží 2,7 milionu korun. Za 17 měsíců oddlužení splatil 14 500 Kč, tedy 0,5 procenta z dlužné sumy. Při oddlužení má splatit 30 procent dluhu.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize (ČT) v Praze na Kavčích horách, požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to už předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády.

Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešlo několik desítek tisíc lidí. Vrabelův advokát Radek Suchý už dřív uvedl, že Vrabel nikdy nepoužil pro sebe nic z peněz poslaných na demonstrace.

Česká vláda chce zaútočit na Rusko jadernými hlavicemi, šíří Vrabel. Poplašná zpráva jako víno, reagují právníci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám