Hlavní obsah

Volume doprava, plyn k podlaze, pak náraz. Opilý mladík v Nové Pace natočil vlastní nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Paka

O moc víc důkazů o okolnostech vlastní dopravní nehody již asi nemohl policii naservírovat 18letý řidič osobního auta v Nové Pace na Jičínsku. Za volant sedl s mobilem v ruce a jízdu si natáčel. Byl přitom navíc opilý. Po nárazu zaplul zpátky do baru, kde seděl i jeho kamarád, od nějž si právě auto k vyjížďce půjčil. Policie vyšetřuje oba mladíky, krátký videozáznam z jízdy zveřejnila.

Opilý mladík si natočil vlastní nehoduVideo: Policie ČR

 
Článek

K nehodě došlo v pátek 20. října, o případu ve středu informovala mluvčí policie Eliška Pospíšilová.

Policisté nejdřív jeli řešit oznámení o nehodě osobního auta v ulici Tyršova, kdy svědek uvedl, že řidič z místa odešel do nedalekého baru. Tam hlídka následně našla 18letého šoféra i s rovněž mladým majitelem vozidla, který druhému mladíkovi auto půjčil.

„Nakonec se ke způsobení dopravní nehody doznal a hlídce předložil mobilní telefon se záznamem, ze kterého bylo evidentní, že si převzal klíče, do vozidla nasedl, řídil ho a nakonec způsobil dopravní nehodu,“ zmínila mluvčí.

Policisté řešili nehodu na D1. Kolem se šinul „orloj“ řidičů

Krimi
Foto: Policie ČR

Následky nehody opilého mladíka v Nové Pace

Na videozáznamu, který policie k případu zveřejnila, je vidět z pohledu řidiče, jak v autě zní hudba, načež krátce po nastartování vystřelí ručička na tachometru k nejvyšší povolené rychlosti v obci, což je 50 km/h.

Jenže podobně rychle, jak řidič poslal auto do světa sešlápnutím plynového pedálu, vzápětí záznam skončil, protože následoval náraz do zábradlí a do stěny domu. To již sice na záznamu není vidět, je to ale patrné z policejních fotek z místa nehody.

Foto: Policie ČR

Mladík po nehodě nadýchal alkohol

Okolnosti incidentu začaly dostávat další obrysy po dechových zkouškách, při kterých přístroj u mladého šoféra naměřil stoupající hodnoty 1,4 a 1,5 promile alkoholu. Mladík popíjení před jízdou rovněž nezapíral. Vzápětí se ukázalo, že navíc nemá ani řidičák.

„Mladík si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce od šesti měsíců do tří let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ uvedla Pospíšilová.

Doplnila, že i kamarád provinilce má kvůli této nehodě problém se zákonem, protože je podezřelý ze stejného trestného činu spáchaného ve formě účastenství jako pomocník.

Foto: Policie ČR

Opilý mladík si natočil vlastní nehodu

Mobil v ruce je za volantem riziko
Používání, držení mobilního telefonu za jízdy a nedostatečné věnování se řízení je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Bohužel se velmi často setkáváme s případy, kdy řidiči za jízdy drží v ruce mobilní telefon, telefonují, posílají SMS zprávy anebo se z jiného důvodu nedostatečně věnují řízení a dění v silničním provozu. Mobilní telefony jsou sice běžnou součástí našich životů, ale do ruky při řízení prostě nepatří.
Samotné výzkumy, zabývající se telefonováním či držením mobilního telefonu za jízdy, jednoznačně uvádějí, že se jedná o riskantní jednání, které se dá se přirovnat k jízdě pod vlivem alkoholu, a to zhruba k 0,8 promile alkoholu. Také používání hands free zcela situaci neřeší. Studie totiž prokázaly, že telefonující řidič sešlápne brzdový pedál o 10 % pomaleji než ten netelefonující. Při jakékoliv činnosti, která za volant nepatří, řidič zvyšuje riziko dopravní nehody, neboť se snižuje jeho koncentrace a zároveň se prodlužuje reakční doba.
Zdroj: BESIP

Reklama

Výběr článků

Načítám