Hlavní obsah

Vobořil: Nižší tresty za drogové delikty? Státní zastupitelství je arogantní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Praha

Na Úřadu vlády se podle informací Novinek chystá návrh, který počítá se snížením trestů za drogové trestné činy. Záměr má zastánce v národním protidrogovém koordinátorovi Jindřichu Vobořilovi, který se netají tím, že je zastáncem dekriminalizace. Jeho výpad proti státnímu zastupitelství ale nenechal chladným nejvyššího žalobce Igora Stříže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odborník na drogovou problematiku a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Článek

Novinky měly možnost se s legislativním záměrem pracovní skupiny seznámit. Návrh snižuje zejména spodní sazby jak u výroby a obchodu s tvrdými drogami, tak pro delikty týkající se typicky marihuany.

Podle jednoho ze státních zástupců, který se s drogovou kriminalitou setkává, by ale takovému znatelnému snížení trestů měla předcházet širší společenská debata.

„Pokud z ní vyjde, že to tak opravdu chceme, je to v pořádku. Mám ale dojem, že se mluví hlavně o dekriminalizaci marihuany a nepozorovaně by se snížily i tresty za opravdu závažnou drogovou činnost,“ upozornil pod podmínkou anonymity žalobce.

Vobořil k pozdvižení kolem kokainu: Kdybych se nemohl odborně vyjadřovat, jsem ve funkci zbytečný

Domácí

„Mám obavu, abychom se pak nestali útočištěm mezinárodních drogových mafií. Přitom kam zneužívání drog vede, můžeme vidět třeba na příkladu z Brna, kde muž pod vlivem drog pobodal školačku na zastávce MHD. Tohle společnost chce? Nelíbí se mi, že se o tom otevřeně nemluví,“ dodal státní zástupce.

Takové výhrady nadzvedly ze židle Vobořila. „Mně se zase nelíbí práce státních zástupců. Debata, kterou bychom měli vést, je ta, že se státní zastupitelství chová arogantně,“ nedržel se zpátky Vobořil.

„Jsem hrozně zklamaný z jejich práce, kterou jsem dřív považoval za nějakou pojistku vůči policii. Ale oni v oblasti drog dělají monstrprocesy a chtějí exemplární tresty,“ dodal.

Kam zneužívání drog vede, můžeme vidět třeba na příkladu z Brna, kde muž pod vlivem drog pobodal školačku
státní zástupce

„Soudci by měli mít větší možnost ukládat nižší tresty. Máme ve vězení 12 procent lidí, kteří jsou tam za drogy. Za ně dostanete dneska pět osm let. To je víc jak za násilné nebo sexuální činy, to přece nedává smysl. Navíc věznice jsou plněny lidmi, kteří jsou sami obětí drog. Kolik tam máme velkých ryb?“ tázal se Vobořil.

„Studie říkají, že čím je represe větší, tak tím je situace naopak horší. Přehnaná moralistická přísnost k lepšímu stavu nepovede. Dekriminalizace uživatelů, nabídka pomoci, léčby a prevence spolu s regulovaným trhem se zdá být jediná rozumná alternativa neúspěšné politiky prohibice,“ dodal Vobořil.

Stříž: Doložte mi chyby

Ostré Vobořilovo vyjádření pohnulo k reakci nejvyššího státního zástupce Stříže. Ten se pro Novinky ohradil proti tvrzení, že žalobci jsou arogantní.

„Telefonicky jsem hovořil s Jindřichem Vobořilem a vyzval jej, aby některá svá tvrzení o údajně nesprávném či nezákonném postupu státních zástupců doložil na konkrétních trestních věcech nebo informacích z trestního řízení,“ uvedl nejvyšší žalobce.

„Nabídl jsem mu, že všechny tyto „sporné“ kauzy nechám přezkoumat v rámci vnitřních kontrolních mechanismů státního zastupitelství a budu na ně reagovat buď podáním mimořádného opravného prostředku, nebo v rámci metodické činnosti Nejvyššího státního zastupitelství,“ konstatoval Stříž.

Nejvyšší státní zastupitelství je podle jeho šéfa připraveno s protidrogovým koordinátorem spolupracovat. „Je třeba zdůraznit, že působnost státního zastupitelství se dotýká aplikace práva a posouzení konkrétního protiprávního jednání, ovšem otázka trestání, nastavení trestních sazeb a určení toho, jaké jednání bude trestáno a jak přísně, je výlučně v rukou zákonodárce,“ dodal Stříž.

Tresty neukládá státní zástupce

Jak upozornil jeden z vysoce postavených státních zástupců, který přípravu nové legislativy sleduje, není fér házet vinu za plná vězení na veřejné žalobce.

„Státní zástupci nerozhodují o vině a trestu. To mohou pouze nezávislé soudy, takže pokud má kdokoli pocit, že konkrétní pachatelé konkrétních trestných činů dostali příliš přísné tresty, nebyli to státní zástupci, kdo jim je uložil,“ zdůraznil.

Přehnaná moralistická přísnost k lepšímu stavu nepovede
Jindřich Vobořil

„Nejsme ani přísní, ani mírní. Řídíme se pouze zákonem, který schválil parlament a který nám ukládá stíhat každý trestný čin, o němž se dovíme,“ připomenul žalobce.

„Rovněž při návrzích trestů se řídíme výlučně trestními sazbami uvedenými v trestním zákoníku. My si opravdu nevybíráme, ani koho trestně stíhat, ani za jaký trestný čin,“ dodal.

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo, že by konkrétní návrh na změnu trestního zákoníku byl už na stole.

„Návrhů na změnu je mnoho a bude teprve předmětem politických, ale i odborných diskusí, zda a co bude obsahovat konečný návrh změn v oblasti trestního práva odsouhlasený ministrem spravedlnosti a poté vládou a parlamentem,“ reagoval mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Vobořil připustil regulovaný trh s kokainem. Politici se staví tvrdě proti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám