Hlavní obsah

Vobořil k pozdvižení kolem kokainu: Kdybych se nemohl odborně vyjadřovat, jsem ve funkci zbytečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil svými nedávnými výroky o legalizaci kokainu nepopudil jen vládní KDU-ČSL, ale i mateřskou ODS. Lidovci nyní žádají jeho hlavu a ODS zřejmě za Vobořila, který je členem strany, ruku do ohně nedá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Článek

Vobořil v rozhovoru pro iDnes uvedl, že v Česku by mohl fungovat regulovaný trh s kokainem, podobně jako by tomu mohlo být u konopí. U lidovců vyvolala jeho slova doslova poprask. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek chce jeho slova řešit na koaličním jednání.

„Budeme si muset vysvětlit, co od protidrogového koordinátora očekáváme a jakým způsobem si představujeme otázku protidrogové politiky a oblasti prevence návykových látek a návykového chování,“ řekl Bartošek Právu s tím, že úvahy o legalizaci kokainu jsou jak z jiného světa.

Na tento výrok už dříve zareagoval ministr zemědělství za lidovce Marek Výborný, který v tweetu Vobořila označil za „prodrogového“ koordinátora a vyjádřil se pro jeho odvolání, a podobná slova volil i ministr životního prostředí za KDU-ČSL Petr Hladík.

Vobořil připustil regulovaný trh s kokainem. Politici se staví tvrdě proti

Domácí

Z vyjádření špiček ODS je zřejmé, že Vobořil tentokrát pomyslnou červenou čáru překročil.

„Pana Vobořila jsem nikdy nevnímal jako reprezentanta ODS, takže je třeba hledat koaliční shodu,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Vobořil má přitom na webových stránkách ODS svůj profil v sekci Naši lidé a v posledních parlamentních volbách za stranu kandidoval, byť ze zadních míst. „Jsem vždy opatrný na výměny lidí kvůli jednomu nepovedenému rozhovoru, ale nadšení u našich poslanců jeho výroky fakt nevzbudily,“ dodal Benda. „Některé výroky opravdu nejsou šťastné,“ doplnila místopředsedkyně klubu ODS Eva Decroix.

„Ze strany pana Vobořila je to zcela nevydiskutovaný postoj, já s ním třeba v tomto případě nesouhlasím. O výměně jsme ale opravdu nemluvili,“ uvedl pro Právo místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka.

Vysoce postavený člen ODS pro Právo připustil, že pod Vobořilem se kýve židle. „Vobořil nemá silnou pozici ani v Brně, ale premiér Fiala za ním stojí,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity. „Každopádně lidovci jsou v tomhle fakt silní a umějí si protlačit svoje. Pokud ho sejmou, bude to naše další prohra,“ uvedl zdroj.

Odborný pohled, nic víc

Vobořil se brání tím, že legalizace kokainu rozhodně není aktuálně téma. Svá slova nepovažuje za nic nového.

„Když se mě někdo zeptá v teoretické rovině, zda si to dovedu představit, a takto ta otázka padla, tak si to představit dovedu. Také jsem zdůraznil, že to momentálně není v žádném návrhu a že to není prodiskutovaná a prozkoumaná věc,“ vysvětlil Právu Vobořil.

„Jsem přesvědčen, že v úzkých odborných kruzích víme o kokainu hodně, ale není to něco, co by aktuálně bylo na stole. Jako odborník musím říct, že je to něco, nad čím je potřeba se zamyslet, to je vše. Víte, že o těchto věcech mluvím dlouho, není to nic nového,“ řekl.

Ve středu svůj postoj vysvětloval vedení ODS. Důvod k rezignaci prý nevidí, nemá ani pocit, že by probíhala diskuse o jeho odvolání. „Vše jsme si podle mého vysvětlili. Nikdo nic takového z ODS ani ostatních koaličních stran neřekl, jestli s tím někdo takto dál pracuje, tak nevím proč,“ uvedl Vobořil.

„Kdyby mě někdo nutil, abych se odborně nevyjadřoval, pak je zbytečné, abych ve své funkci byl. To se ale podle mne neděje,“ dodal.

Vobořil: Je to strašně trapná situace, že se představitel města musí testovat na drogy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám