Hlavní obsah

„Vnuk má problém.“ Gangy ve velkém okrádají seniory

V poslední době řádí v Česku hned dvě skupiny, které se snaží pomocí smyšlených historek přes telefon podvádět seniory. Jen loni je pachatelé okradli o miliony korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Dopouští se toho dvě organizované skupiny olašských Romů, často původem ze slovenského Lučence,“ řekl Novinkám šéf odboru obecné kriminality na policejním prezidiu Miroslav Adamčík. Jeho podřízení tyto gangy spolu se zahraničními kolegy z Německa a Polska sledují a prověřují.

První ze skupin působí v Polsku a snaží se podvést seniory z celého Česka už tři roky. Používají předplacené SIM karty, například ze Švédska či ze Slovenska. Jsou mezi nimi Poláci i Češi. Mění místa pobytu, i každý půlrok.

Dopouští se toho dvě organizované skupiny olašských Romů, často původem ze slovenského Lučence 
Miroslav Adamčík, policejní prezidium

Polská skupina používá již známou legendu „vnuk“ a obvolává hlavně ženy. „Snaží se čistou češtinou vsugerovat volanému, že jeho rodinný příslušník – vnuk, vnučka, syn a tak dále – má možnost výhodné koupě nemovitosti, auta, ale zároveň problémy u notáře, zablokovaný účet a podobně,“ vyjmenoval Adamčík.

Podvodníci hledají seniory v seznamech na webu. Cílí na archaická jména

Bezpečnost

Rekordních 700 tisíc

Pachatelé jsou schopni obvolat dvacet lidí za hodinu. Když se někdo chytí, ukradnou mu třeba i 400 tisíc korun. Několikrát se stalo, že někdo dotyčnou důchodkyni vyzvedl a jel s ní peníze dokonce vybrat do banky.

„Je nám proti srsti, že někdo takto zneužívá naše seniory a připravuje je často o celoživotní úspory. Jsou to lidé, kteří si odtrhávají od pusy, spoří pro rodinu – a nakonec je ta sebranka o tyto peníze obere. Pak je většinou prohraje v hernách,“ uvedl Adamčík.

Je nám proti srsti, že někdo takto zneužívá naše seniory a připravuje je často o celoživotní úspory
Miroslav Adamčík, policejní prezidium

„V několika případech se i stalo, že babička neměla u sebe tolik peněz. Nabídla třeba šperky či zlato a podvodníkům je dala,“ přiblížil Adamčík. Polská skupina se loni snažila okrást 21 seniorů. Získala od nich 1,2 milionu korun a policii se podařilo zachránit dalších 5,5 milionu.

Muž z Olomouce chtěl vydělat, nakonec přišel o 1,6 milionu korun

Krimi

Zpočátku podvodníci z Polska žádali po seniorech řádově desítky tisíc, nyní už se částky pohybují ve stovkách tisíc. V Praze si prý dvakrát řekli o celý milion. Rekordní pak byl podvod na jedné pražské důchodkyni, která přišla o 700 tisíc korun.

Legenda o nehodě

Druhý gang je slovensko-německý a zkouší to na důchodce od července. Pobývá především v Sasku, odkud volá českým seniorům. A přišel s legendou o dopravní nehodě, která podle Adamčíka hraje více na city.

„Volající podvodník se představí jako lékař, který popisuje, že k nim do nemocnice přivezli příbuzného seniora, který je zraněn a nemůže mluvit, takže volá za něj. Zároveň uvede, že nehodu zavinil právě zraněný a příbuzní poškozených se chtějí mimosoudně vyrovnat. A že senior tedy potřebuje peníze,“ popsal podvod kriminalista.

Banka jí zablokovala podezřelou platbu pro známost z internetu, žena ji obešla a pak litovala

Bezpečnost

Když někoho skutečně přemluvili, jezdili si zpočátku pro hotovost pachatelé sami. Pak změnili strategii a nechávali peníze posílat rovnou na účty. Často nastrčených bílých koní. „Opakovaně se stalo, že když babička peníze poslala, za půl hodiny už byly vybrané někde v zahraničí,“ konstatoval Adamčík. Policistům se i pomocí Finančního analytického úřadu podařilo řadu těchto podezřelých transakcí včas zastavit, peníze zablokovat a vrátit. V poslední době se tak stalo ve třech ze šesti případů.

Každý pátý podvod vyšel

V Česku se loni slovensko-německá skupina pokusila okrást seniory ve 104 případech, letos v patnácti jenom za leden. U dvaceti loňských se jí to podařilo a důchodci přišli o tři miliony korun, dalších zhruba 10,2 milionu si nakonec neodnesli. Zaměřili se především na lidi z Karlovarska, Ústí nad Labem a Liberce.

Původně se jednalo o samotného pachatele ze Slovenska, kterého už dříve policie po dvou úspěšných podvodech zadržela.

Polské seniory bezostyšně okrádají covidoví podvodníci

Evropa

Chytila ho loni v září, když si převzal od seniorky ve Velkém Meziříčí 70 tisíc. Státní zástupce pro něj nakonec nenavrhl vazbu a muž zmizel do Německa. Tam už s ním působí minimálně další dva lidé.

Slovensko-německá skupina zprvu žádala při hovorech přesně sto tisíc korun, nyní už ale tyto částky rovněž narostly. Jedna důvěřivá důchodkyně z České Lípy vybrala hned dva své účty a poslala podvodníkům 530 tisíc.

Hledají dříve používaná jména

Gangy pro získávání osobních údajů důchodců využívají linku a webovou aplikaci 1188, kterou provozuje společnost Conectart. Ta má k dispozici data z pevných linek i kontakty od mobilních operátorů, pokud s tím jejich majitelé souhlasí.

„Je to jediný veřejný telefonní seznam v ČR. A když někdo chce být v tomto seznamu, poskytovatelé telekomunikačních služeb je musí ze zákona zveřejnit, a tedy je předají nám,“ řekl k tomu Novinkám ředitel Conectartu Petr Studnička.

Pošli číslo, přepošli kódy. Vyhověli „přátelům“ na Messengeru, přišli o peníze

Krimi

Podvodníci podle policisty vyhledávají v seznamu okruh starších českých jmen. „Používají kurýry, například taxikáře, české i polské. Ti přijedou až k seniorům. Vyzvednou od nich obálku a peníze na úhradu své služby, cca pět až šest tisíc korun. Dovezou obálku do Polska, kde si ji převezme buď někdo z pachatelů, nebo další nasmlouvaný taxikář,“ nastínil Adamčík.

Dodal, že letos to zatím zkusili Poláci pouze jednou, ale policie stihla zasáhnout. Při předání 200 tisíc korun polským taxikářem jedné pachatelce na polském území ženu zadržela. V jiných dvou případech vše zatrhli sami taxikáři, kterým došlo, že by mohlo jít o podvod, a odjeli s penězi na policii.

Policii navíc pomáhají také bankovní úředníci, kteří se v případě vyšších, statisícových výběrů u seniorů vyptávají na účel takové hotovosti.

Muž přišel o 300 tisíc, ale zkusil štěstí v kryptoměnách znovu. Opět ho podvedli

Bezpečnost

Conectart spolupracuje

U řady případů šlo nakonec jen o pokus. „Policie dostává od Conectartu upozornění o podezřelých voláních a má mechanismus, díky kterému může zasáhnout a danému seniorovi zavolat anebo za ním poslat hlídku. Podařilo se nám takto zachránit řádově desítkám lidí miliony korun,“ pochválil spolupráci policie s poskytovatelem telefonního seznamu Adamčík.

Českých poškozených bylo loni podle něj u obou gangů celkem zhruba 140, Polsko a Německo hlásí řádově stovky takových případů, Poláci jen za letošek už 150. Podvodníci se pohybují po celé Evropě a jde vesměs o rodinné klany.

Reklama

Výběr článků

Načítám