Hlavní obsah

Silný vítr v Česku: Na Sněžce měl rychlost orkánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný Jez
Aktualizováno

Vlivem silného větru spadl v neděli strom na autobus s 32 cestujícími v Krásném Jezu na Karlovarsku. Vozidlo stálo v zastávce u železniční stanice. Zdravotníci ošetřili dva zraněné. Vítr od západu v Česku nabíral během večera na síle, železničáři zavřeli některé tratě, hasiči vyjížděli k popadaným stromům. Vítr dosáhl síly orkánu, na Sněžce naměřili rychlost 187 km/h. Události sledovaly Novinky.cz on-line.

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

23:23 - Vítr by měl během noci slábnout, varování meteorologů končí pro západní část území o půlnoci, pro východ země ve 4:00 ráno. Končíme on-line reportáž, děkujeme za pozornost.

23:05 - ČEZ eviduje asi 29 000 domácností bez proudu, především ve středních Čechách. Odstraňování závad komplikuje déšť a neustávající vítr.

22:50 - Vlakové spoje jsou přerušeny asi na desítce míst v Česku, jinde vlaky jezdí sníženou rychlostí a nabírají zpoždění.

22:15 - Pražští hasiči zaznamenali v souvislosti s větrem asi 20 výjezdů. Většinou šlo o uvolněné plechy na střechách. Letiště Václava Havla provoz nijak neomezilo.

21:48 - Středočeským hasičům výrazně přibylo výjezdů. „Evidujeme ve spojitosti s větrem 75 až 80 událostí," uvedl mluvčí Petr Svoboda ve 21:30.

21:39 - Hasiči z Královéhradeckého kraje vyjížděli do nedělní 19. hodiny k desítkám událostí spojených se silným větrem. „Odstraňovali jsme popadané stromy nebo větve a evidujeme také několik případů, kdy došlo k ucpání kanalizace a následnému zatopení prostor v objektech. Většina událostí je zatím na Trutnovsku,“ informovali hasiči.

S čištěním kanalizace a čerpáním pomáhali například ve Svobodě nad Úpou, Špindlerově Mlýně nebo Malých Svatoňovicích. V Horním Maršově instalovala místní jednotka na několika místech provizorní protipovodňové zábrany.

21:07 - Provoz je kvůli silnému větru omezen asi na 20 železničních tratích.

20:36 - V Plzeňském a Karlovarském kraji bylo k 20:00 bez elektrického proudu zhruba 500 odběrných míst. Za hodinu tak jejich počet klesl na pětinu. V obou krajích je ještě po třech poruchách na vedení vysokého napětí, řeklamluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

20:07 - Na Sněžce naměřili rychlost větru 187 km/h. Podobně silný vítr vál na hoře v pondělí před dvěma týdny při bouři Sabine.

20:02 - Na první povodňový stupeň se dostalo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Na horách díky vysokým teplotám taje sníh a prší.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár ve Slušticích u PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

19:50 - Vzestup toků na druhý povodňový stupeň hrozí i ve východní části Libereckého kraje. Varování meteorologů se dosud týkalo horního toku Otavy.

19:48 - Na silnici číslo I/64 od Hanzlova na Aš spadl strom a následně sjelo do příkopu jedno auto. Silnice je již průjezdná.

19:18 Vítr komplikuje dopravu i mezi Broumovem a Týništěm nad Orlicí, mezi Jaroměří a Pardubicemi, a také mezi Chlumcem nad Cidlinou a Trutnovem. Podrobnější informace lze najít na webu Českých drah.

19:16 - Hasiči likvidují požár trávy poblíž vrakoviště ve Slušticích u Prahy. Kvůli větru vyhlásili druhý ze čtyř stupňů poplachu, oheň se může rozšířit.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Spadlý strom na garáže v Horním Slavkově na Karlovarsku

19:10 - Zvýšený počet výjezdů zaznamenali hasiči ve středních Čechách, kteří řešili zejména popadané stromy. Nejvíce zásahů měli k 19. hodině na Benešovsku, komplikace se obešly bez zranění nebo výrazných škod na majetku.

„Ve většině případů se jedná o stromy, které spadly na komunikaci a my je odřezáváme, nebo o stromy, které hrozí pádem," sdělil mluvčí hasičů Petr Svoboda. Vyskytly se i případy, že byl utržený plech na autobusové zastávce nebo okap u domu.

18:45 - Na Českobudějovicku spadl strom na chatku, nikoho ale nezranil. Spadlým stromem byla zablokována silnice u Sezimova Ústí na Táborsku. „Nějaké nahnuté stromy jsou na Prachaticku, ale zatím to není do té míry, že by se musely silnice zavřít," řekl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Vítr v Karlovarském kraji shazuje stromy

18:25 - Na některých železničních tratích je omezený provoz. Vlaky nejezdí mezi Rumburkem a Krásnou Lípou na Děčínsku a mezi Havlíčkovým Brodem a Hlinskem na Vysočině.

18:12 -  Povodí Labe oznámilo, že Divoká Orlice na Rychnovsku se dostala na první stupeň povodňové aktivity. Hranice pro tento stupeň v Orlickém Záhoří je 90 centimetrů, řeka se dostala na 105 centimetrů. Stoupající hladiny souvisí nejen s deštěm ale především s tajícím sněhem.

Nehoda autobusu, na který spadl strom se stala v Krásném Jezu, který je částí Bečova nad Teplou, kolem 14. hodiny.

Záchranka ošetřila dva lehce zraněné. Podle informací ČTK muž upadl ve vozidle a na ženu spadla větev při vystupování z autobusu.

První oběť bouře Sabine v Česku

Krimi

„Autobus stál v zastávce. Místo na silnici I/20 (hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary) je průjezdné," sdělil mluvčí policie Jakub Kopřiva. Pro cestující vyslali hasiči evakuační autobus.

Karlovarští hasiči vyjížděli odpoledne kvůli padajícím stromům na několik míst.

Před silným větrem varoval v neděli Český hydrometeorologický ústav, podle předpovědi hrozí kromě vichru i vzestup hladin řek v důsledku vydatných srážek a odtávání sněhu. Varování se týká Prahy a Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje.

Vítr bude nejsilnější večer, hladiny řek budou stoupat, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám