Hlavní obsah

Větví ubil kamaráda a pak tvrdil, že je blázen. Soud mu potvrdil 11,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popadl větev a umlátil svého kamaráda bezdomovce (49) k smrti. Krajský soud ho za to poslal loni 22. září na 11,5 roku za mříže. Hrozilo mu až 16 let. Michal Kubový (44), ač se původně k brutálnímu činu částečně doznal, s tím však nesouhlasil. Odvolal se k Vrchnímu soudu v Olomouci, kde požadoval zrušení rozsudku a vrácení věci soudu první instance s tím, že je blázen, i jeho advokát poukazoval na to, že není schopen vnímat průběh a důsledky soudního jednání. Pokud by na to soud nepřistoupil, chtěl nižší trest.

Soud s Michalem KubovýmVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Vrchní soud však argumenty obhajoby neakceptoval a odvolání Kubového zamítl jako nedůvodné. „Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. O tom není pochyb. Vyplývá to z výpovědí svědků i dalších důkazů,“ uvedla soudkyně Magda Mihulová.

Duševní chorobu u obžalovaného podle ní znalec jednoznačně vyloučil, a to i opakovaně. „Že jí netrpí, bylo vidět i dnes. Používal stejné věty, vnímal, co bylo řečeno, mohli jsme se s ním domluvit. Jeho chování je třeba brát jako zvolený způsob obhajoby,“ konstatovala soudkyně s tím, že i trest je zákonný a přiměřený. „To s ohledem na surový způsob provedení. V době spáchání činu byl navíc obžalovaný v podmínce,“ zdůraznila.

Foto: Petr Marek, Novinky

Michal Kubový u olomouckého vrchního soudu

Kubový u vrchního soudu vystupoval obdobně jako u krajského. „Nemůžu se bránit tomu, co mám v hlavě. Vy berete jen to, co v ní vidíte. Myslíte si o mně, že jsem ten nejzlejší z těch zlejších. Jsem však prokletý a vy tomu nevěříte. Nemohu si vzpomenout na svou rodinu, manželku, na pejska. Když něco řeknu, za vteřinu to zapomenu. Myslel jsem si, že jsem to udělal, ale teď vím, že to tak není. A i kdyby to tak bylo, z místa činu bych neutekl. Co se mně stalo, je velká tragédie, neštěstí. Podcenil jsem duchovní svět,“ vykládal v úterý soudcům ještě před jejich rozhodnutím Kubový.

Kamaráda měl v Brně umlátit větví. Ve své hlavě jsem zničil svět, hájil se

Krimi

Tragédie se odehrála předloni 14. září u nádraží v Brně-Králově Poli. Předcházela jí hádka. Kubový tam původně chtěl s kamarádem vybírat popelnice. Oba byli opilí. Místo toho však popadl klacek a svého druha ubil k smrti. Udeřil ho, jak vyplynulo u soudu, pravděpodobně větví několikrát do hlavy a celého těla. Musel si při tom být vědom, že mu tím může způsobit až život ohrožující poranění. Napadený zemřel po kombinaci krvácení do mozku a embolie.

Foto: Petr Marek, Novinky

Michal Kubový u olomouckého vrchního soudu

Kdysi spořádaný podnikatel skončil na ulici právě kvůli pití, a to v lednu 2022 poté, co fyzicky napadl svou druhou manželku a ta jej vykázala z bytu. Už předtím se mu kvůli závislosti na alkoholu rozpadlo první manželství a podnikání. To mu pomáhala rozjet druhá manželka, podle ní však Kubový nechal práci vykonávat kolegy, sám jen seděl doma a pil.

Dva bezdomovci chtěli ukrást čokolády. Na prodavačku a ostrahu pak zaútočili sprejem

Krimi

Reklama

Související témata:
Michal Kubový

Výběr článků

Načítám