Hlavní obsah

Ve squatu málem uhořeli dva lidé. Jen jsem odhodil cigaretu, hájí se obžalovaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nebýt hrdinství pracovníka autoservisu Davida Studnici, zřejmě by v neobývané budově v Brně uhořeli dva lidé. Když budovu zachvátily plameny, Studnica vylezl k oknu a částečně vypáčil mříž. Mezerou pak před dýmem a plameny unikl muž, žena se protáhnout nedokázala, a tak ji Studnica držel za ruku až do příjezdu hasičů. Požár podle obžaloby založil žárlivý expartner.

Krzysztof Antoni Bugla u brněnského soudu tvrdil, že šlo o nehodu. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Státní zástupce Marek Vagai posadil na lavici u brněnského krajského soudu 39letého Poláka Krzysztofa Antoni Buglu, jehož obžaloval pro pokus dvojnásobné vraždy.

„Po návštěvě ve squatu, kde byl s poškozenými, po hádce odešel. Pak se vrátil, a přestože si byl vědom, že jsou tam dvě osoby a že z domu nevede jiný východ, protože na okně je mříž, zapálil oheň a utekl,“ prohlásil žalobce.

Na Václavském náměstí hořelo, z celé Prahy byl vidět hustý dým

Krimi

„Požár se rozšířil v prostoru dveří, žár a kouř směřovaly do objektu, kde byli poškození. Ti se snažili uniknout dveřmi, to se jim vzhledem k žáru nepodařilo,“ upozornil Vagai. Muži nyní hrozí až doživotí.

Ženu držel v dýmu za ruku

Požáru si naštěstí všiml ve vedlejší dílně pracující Studnica. Nezaváhal, popadl žebřík a vylezl na sousední střechu k zamřížovanému oknu.

Vykopl mříž a ze zakouřeného objektu pomohl muži. Žena už neměla zřejmě sílu uniknout, tak ji přes obrovské riziko držel v hustém dýmu za ruku, dokud nepřijeli hasiči a policisté.

V areálu jablonecké nemocnice hořela kuchyň

Krimi

Při následném zásahu utrpěli zranění i dva policisté a jeden hasič. Žena skončila v nemocnici s popáleninami na více než čtyřiceti procentech těla, muž byl popálený na deseti procentech těla.

V rukou záchranářů skončil i Studnica, který se nadýchal kouře. Za svou statečnost dostal Studnica Cenu Michala Velíška.

Těžce popálená žena byla Buglova bývalá partnerka, právě vztahové problémy mohly být podle policie motivem k založení požáru.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Krzysztof Antoni Bugla u brněnského soudu tvrdil, že šlo o nehodu.

„Nezapálil jsem to úmyslně, stalo se to odhozením cigarety na smetí. Nedomyslel jsem, co dělám. Když se objevil dým a malé plamínky, zpanikařil jsem a utekl. Když jsem se tam vrátil, už to hořelo. Nevěděl jsem, co dělat, měl jsem vybitý telefon, tak jsem utekl. Velmi toho lituji, nechtěl jsem jim ublížit ani je zabít, ani jsem nežárlil,“ tvrdil Bugla u soudu.

Úmysl, nebo nehoda?

Po svém zadržení ale mluvil jinak. „Byli jsme v tom squatu a ona se na mě zlobila. Když jsem odcházel, nevím, kde se vzal ten nápad, ale stalo se. Podpálil jsem to a šel jsem pryč,“ vypověděl Bugla při vyšetřování.

U soudu se ale vymlouval, že to bylo jinak. „Byl tam policista a zvyšoval na mě hlas, že když se nepřiznám, tak už se nedostanu z kriminálu,“ vysvětloval.

Předseda trestního senátu Aleš Novotný ale upozornil, že muž měl při této výpovědi svého obhájce, nebylo to tedy tak, že by policisté na něj mohli někde v cele tlačit.

Případ bude u brněnského soudu pokračovat výslechy dalších svědků a znalců.

Na Bruntálsku hořela hala s materiálem na výrobu pelet. Hasiči bojovali sedm hodin, škoda čtyři miliony

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám