Hlavní obsah

Vandalové v Ostravě ničí vánoční výzdobu

Ostrava

Škodu už přes 100 tisíc korun napáchali letos vandalové na vánoční výzdobě v centru Ostravy. Poničili nejen osvětlení či anděla zdobícího fontánu, ale ukradli i několik baněk.

Foto: Policie ČR

Vandalství v Ostravě

Článek

Zatímco v minulých letech evidovali pracovníci Technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu během adventu jen minimální poškození slavnostního osvětlení, letos už je jich 19.

„Naši lidé vyjížděli na kontroly i třikrát nebo čtyřikrát týdně a menší závady na místě hned opravovali. Přesto se letošní náklady na opravy poškozeného a zničeného osvětlení vyšplhají přes 100 tisíc korun,“ řekl místostarosta centrálního ostravského obvodu David Witosz (Piráti).

Kdosi zmrzačil bronzového sv. Kryštofa u D35, socha šla k zemi

Krimi

Uvedl, že na Masarykově náměstí už bylo čtyřikrát poškozeno osvětlení na minimálně 18 místech.

„Bude muset být sejmuto a kompletně repasováno. V Husově sadu někdo ulomil a ukradl kouli na čepičce fontány, potrhal přívodní kabely pro světelné koule a světelnou bránu použil jako žebřík. Ta zkratovala a před Vánocemi již nešla opravit. Stejně tak někdo pošlapal a rozkopal kouli ve fontáně na Smetanově náměstí a poničil světelného anděla na hlavním nádraží. Ten musel být vyměněn,“ popsal řádění vandalů.

Foto: Policie ČR

Vandalství v Ostravě

Odstraňování graffiti z Karlova mostu začalo. Nejtěžší práce, kterou jsem kdy dělal, říká restaurátor

Domácí

Dodal, že letos poprvé byl na náměstí Svatopluka Čecha vztyčen desetimetrový umělý vánoční strom s 27 tisíci větvemi, který až do loňska zdobil Masarykovo náměstí.

„Už po pár dnech z něj někdo ukradl a zničil tři baňky,“ sdělil Witosz s tím, že tyto pachatele se městské polici podařilo dopadnout a škoda jim byla vyčíslena.

Foto: Policie ČR

Vandalství v Ostravě

Místostarosta připomněl, že světelná výzdoba a dvaatřicetimetrové vyhlídkové kolo a kluziště jsou letos kvůli vládním restrikcím takřka jedinými symboly Vánoc ve městě. Dodal, že o to víc ho mrzí, že se najdou lidé, kteří se neštítí zničit i toto vánoční kouzlo.

Reklama

Související články

V Ostravě se vandal vyřádil na 22 autech

Dvaadvacet zaparkovaných osobních automobilů poničil ve středu večer v Ostravě neznámý vandal. Do kapot dělal hlavně rýhy a škrábance. Jakou škodu ničitel...

Výběr článků

Načítám