Hlavní obsah

Vandalové si v Ostravě hrají na arboristy, svévolně ničí stromy i keře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vandalové ničící stromy a keře v ulicích trápí radnici ostravského obvodu Poruba. Jen v posledních týdnech způsobili škodu za desítky tisíc korun a některé stromy kvůli nim zřejmě nepřežijí. Situace došla tak daleko, že některé případy pustošení veřejné zeleně vyšetřuje policie.

Foto: Ostrava-Poruba

Jedna z bříz, které poničil neznámý vandal v Ostravě-Porubě natolik, že oba stromy zřejmě uhynou

Článek

„Setkáváme se s tím, že lidé úmyslně stromy poškozují. Mnohdy si třeba ani neuvědomí, že devastací cizího majetku se dopouštějí protiprávního jednání. Často přitom jde o poměrně velké hodnoty. Například v ulici Miroslava Bajera někdo před časem pořezal kmeny dvou bříz, které stojí v těsném sousedství domu. A to takovým způsobem, že i přes naši snahu to stromy pravděpodobně nepřežijí. Škoda je šedesát tisíc korun,“ poznamenal vedoucí odboru technických služeb a zeleně Pavel Janků.

Potvrdil, že bohužel nejde o ojedinělý případ ničení stromů a keřů. Cílem vandalů se stala zeleň i na náměstí Družby, Havlíčkově náměstí či v Zámeckém parku. „Poměrně často se stává i to, že někdo poničí čerstvě vysazené stromy, které se pak musí nahrazovat novými,“ dodal.

Podle místostarosty Richarda Hanáčika (ANO) dochází také k situacím, kdy podnětem ke zničení není vandalismus. „Před časem jsme dostali žádost, abychom ořezali jalovec ve Slavíkově ulici. Protože byla doba vegetačního klidu, vyslali jsme tam zaměstnance, kteří provedli ořez podle arboristických pokynů, aby keři neuškodili,“ popsal.

Jednu lípu úplně vylomil z kořenů. V Písku čelí nepochopitelnému řádění neznámého vandala

Krimi

Odborný zásah ale dosud neznámému člověku nestačil. Vzal pilu a keř ořezal sám tak brutálně, že zřejmě uhyne. „Jen nám přišel vzkaz, ať si odvezeme větve,“ prozradil místostarosta, který věří, že dotyčný měl zřejmě pocit, že zatraktivňuje veřejný prostor. „Ale není možné, aby kdokoli, kdo má pocit, že něco není podle něj v pořádku, vzal pilu a něco zničil,“ uvedl Hanáčik.

Foto: Ostrava-Poruba

Neznámý vandal ořezal jalovec pilou a radnici napsal, ať si větve, které uřezal, odveze

Obvodu došla trpělivost a případ oznámil policii. Ta se případem stále zabývá. „Škoda poškozením je větší jak deset tisíc korun, v současné době pátráme po neznámém pachateli, který úmyslně stromy poškodil,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Místostarostu Hanáčika navíc mrzí, že vandal nezničil zřejmě jen jalovec, ale i jasan, kterým prorůstal. „Dotyčný totiž keř ořezal tak, že ve stromě zůstaly jeho zbytky. Ty ale časem mohou začít hnít, hniloba se přenese na strom, který budeme muset nakonec za pár let také pokácet,“ povzdychl si a požádal veřejnost, aby nebrala úpravu zeleně do vlastních rukou, ale nechala ji odborníkům. „Jakékoli kácení má jasně daná pravidla, jenž se musí dodržovat,“ apeloval.

Foto: Ostrava-Poruba

Vandal ořezal jalovec tak, že po něm zůstaly jen zbytky vrostlé do sousedního jasanu

Máme tvou fotku, dáváme ti dva dny. Hasiči vyzývají vandala, který jim posprejoval auto

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám