Hlavní obsah

V takové krásné době by neměl být vidět symbol rozkolu, hájil Číňan krádež tibetské vlajky

Praha

Číňan Tung Ťiang-čching, který při březnové návštěvě čínského prezidenta v Praze ukradl na Evropské třídě tibetskou vlajku, musí zaplatit českému státu 15 000 korun. Pokud uloženou povinnost nesplní, půjde na dva měsíce do vězení. Ve středu o tom rozhodl soud, verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tung Ťiang-čching vysvětloval svůj čin tím, že v době, kdy se sbližuje český a čínský lid, by neměla být přítomna vlajka, která symbolizuje rozkol.

Článek

Jedenačtyřicetiletý Tung podle rozsudku přistoupil 28. března odpoledne před průjezdem kolony prezidenta Si Ťin-pchinga k demonstrantovi, který u krajnice svíral v rukou tibetskou vlajku, vytrhl mu ji a uschoval u sebe. [celá zpráva]

Způsobil tak sice škodu pouze 300 korun, jeho počínání ale policie přesto kvalifikovala jako trestný čin, protože krádež spáchal na věci, kterou měl u sebe jiný člověk.

Obvodní soud pro Prahu 6 Tungovi původně uložil trestním příkazem vyhoštění z Česka na dobu pěti let, cizinec ale podal odpor a soudkyně Markéta Binderová musela k projednání věci nařídit hlavní líčení.

Vlajka, která tam byla umístěna, symbolizuje rozdělení Číny. U nás v Čínské lidové republice je její používání zakázáno.
Tung Ťiang-čching

Kuchař Tung bydlí v Praze, česky neumí. Jeho středeční výpověď proto překládala tlumočnice.

"Ten den jsem absolutně nechtěl provést nějakou krádež, chtěl jsem pouze vyjádřit podporu státní návštěvě. Vlajka, která tam byla umístěna, symbolizuje rozdělení Číny. U nás v Čínské lidové republice je její používání zakázáno. Myslel jsem si, že je nevhodné, aby tam byla. Měl jsem na mysli to, že v takové krásné příznivé době, kdy se sbližuje český a čínský lid, by neměla být přítomna vlajka, která symbolizuje rozkol," vysvětlil své počínání.

K soudu se dostavil i devětadvacetiletý demonstrant Jakub Šeda. Vypověděl, že po svém příchodu na Evropskou třídu spatřil potyčky mezi protibetskými demonstranty a Číňany, kteří se snažili zakrýt billboard s prezidentem Václavem Havlem a dalajlamou.

Pískali mi do uší malými vuvuzelami, z bezprostřední blízkosti na mě mávali českými a čínskými vlaječkami
Jakub Šeda, demonstrant

Protože se do konfliktu nechtěl zapojit, poodešel zhruba 150 metrů směrem od centra, kde o samotě rozvinul tibetskou vlajku.

"Bohužel jsem tam nezůstal sám dlouho. Během několika minut mě obstoupila skupinka pravděpodobně Číňanů, kteří se mě různými metodami snažili odehnat. Pískali mi do uší malými vuvuzelami, z bezprostřední blízkosti na mě mávali českými a čínskými vlaječkami a snažili se mě zakrýt velkým čínským praporem, abych nebyl vidět," vzpomínal.

Byl z nich cítit strach a panická hrůza, že by zklamali, kdyby jejich prezident viděl nějaké protesty
Jakub Šeda, demonstrant

Snažil se prý z místa odejít, skupina ho ale cíleně pronásledovala. "Když se blížila doba průjezdu kolony, byl z nich cítit strach a panická hrůza, že by zklamali, kdyby jejich prezident viděl nějaké protesty. Byli stále fanatičtější," dodal.

Obtěžování podle něj vygradovalo tím, že mu jeden z Číňanů vlajku sebral. Šeda nejprve incident nechtěl hlásit, protože si myslel, že nemá svědky. Později za ním ale přišel člen antikonfliktního týmu, který mu řekl, že potyčku natočil.

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta byla v ulicích hlavního města denně nasazena tisícovka policistů. Na policejních služebnách skončilo celkem 23 demonstrantů, a to jak z řad odpůrců, tak i příznivců státníka.

Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky. Bezpečnostní opatření vyšla na 16 miliónů korun.

Reklama

Související články

Čínský prezident odletěl z Prahy do USA

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu odpoledne ukončil třídenní návštěvu České republiky a odletěl do USA. Během jeho pobytu podepsali zástupci obou zemí...

Výběr článků

Načítám