Hlavní obsah

Pročínského demonstranta policie obvinila kvůli krádeži tibetské vlajky

Praha

V souvislosti s pondělními protesty, které provázely přílet čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do České republiky, zadržela policie i cizince, kterého obvinila z krádeže tibetské vlajky. Celkem bylo v pondělí zadrženo 13 lidí, a to především kvůli přestupkům proti veřejnému pořádku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z poškozených čínských vlajek v Jelení ulici u Pražského hradu

Článek

Aktivistu policisté zadrželi v souvislosti s potyčkami mezi odpůrci a převážně čínskými zastánci prezidenta Si Ťin-pchinga na Evropské ulici.

„Po zhodnocení celé situace byl obviněn z přečinu krádeže dle trestního zákoníku. Celou věc budou policisté řešit ve zkráceném přípravném řízení," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Muž podle ní odcizil tibetskou vlajku. Dalších 12 lidí policisté zadrželi při pokusu vyměnit čínské vlajky na sloupech veřejného osvětlení za tibetské. „Tyto osoby odmítaly uposlechnout policejní výzvy a některé z nich se ke sloupům připoutaly. Vzhledem k tomu policie na místo přivolala hasiče s výškovou technikou a všechny odpůrce svedla na zem," uvedla Zoulová.

Jednání těchto osob policie klasifikovala jako přestupek proti veřejnému pořádku. Dva lidé navíc vyslechli i obvinění ze spáchání přestupku proti majetku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám