Hlavní obsah

V pasech budou už brzy otisky prstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká vláda ve středu schválila návrh ministerstva vnitra, který představuje převratnou novinku - zavedení biometrických prvků do dokladů. Všechny státy EU mají totiž v blízké budoucnosti zavést cestovní doklady, jejichž součástí bude bezkontaktní čip obsahující zdigitalizované zobrazení obličeje a otisku prstu.

Článek

Cílem opatření je větší bezpečnost občanů v EU a nejde jen o otázku terorismu. Zavedení pasů s biometrickými prvky je mimo jiné také podmínkou USA pro případné zavedení bezvízového styku. Evropané by měli mít v pasech digitální fotografie už v srpnu 2006, otisky prstů mají přijít na řadu s největší pravděpodobností od poloviny roku 2008.

"Vláda rozhodla, že správní poplatky za vydání nových cestovních pasů s biometrickými prvky se nebudou zvyšovat. Zůstanou tedy stejné jako nyní, a to 200 Kč za vydání pasu. Stávající cestovní doklady zůstanou v platnosti po dobu v nich uvedenou," upřesnila Radka Kovářová z ministerstva vnitra.

"Žádost o cestovní pas bude možné podat na obecním úřadě obce s rozšířenou působností a v zahraničí na zastupitelských úřadech. Dosud se to dělalo na matrice. Počet míst, kde je možné žádat o pas se tím sníží, avšak technické, bezpečnostní a finanční faktory neumožňují zachování stávajícího počtu těchto míst," dodala Kovářová.

Hrozí sledování velkým bratrem?

Digitální fotografie a otisky prstů budou pořizovat přímo pracovníci na úřadech, na kterých budou podávány žádosti. Otisky prstů nebudou vedeny v evidenci. Po vyrobení cestovního dokladu a uplynutí reklamační lhůty (60 dní) budou záznamy o otiscích prstů zničeny, slibuje vláda.

Mnozí lidé se ale obávají, že jde o další nebezpečnou změnu, která přispěje k omezení soukromí a svobody lidí. V médiích se biometrické údaje často spojují s fenoménem "big brother", čili neustálým sledováním a kontrolováním občanů.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám