Hlavní obsah

V Maďarsku zadrželi 14 lidí, krácením daně měli poškodit Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská policie v pondělí zadržela 14 tamních občanů kvůli krácení DPH při obchodech s hutním materiálem. Česká protikorupční policie následně obvinila osm z nich, kteří údajně způsobili České republice škodu nejméně 80 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle policie vznikla na území ČR v letech 2007 až 2009 organizovaná skupina, která založila a prostřednictvím dalších osob organizovala činnost nejméně pěti obchodních společností. Na základě nepravdivých faktur a přepravních dokladů deklarovaly dovoz hutního materiálu z Maďarska v cenách bez DPH. Informoval o tom mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Následně toto zboží prodávaly odběratelům v Česku v cenách včetně DPH. Vzniklou daňovou povinnost však již nehradily a finanční prostředky si ponechávaly pro vlastní potřebu.

Česká protikorupční policie prověřovala tuto činnost od roku 2009. Postupně zjistila, že se týká také území Slovenska, Polska a Maďarska. Na základě společné práce mezinárodního vyšetřovacího týmu v pondělí maďarská protiteroristická jednotka zadržela 14 podezřelých.

Při následných domovních prohlídkách policisté zajistili několik luxusních nemovitostí a aut a dále finanční hotovost ve výši 62 miliónů forintů (5,5 miliónu korun). Všechny zadržené stíhá maďarská policie pro legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám