Hlavní obsah

Veřejný lynč. Ministr spravedlnosti komentoval živé vyšetřování jedné z brněnských kauz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo trestní stíhání dvou žen, které policisté a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci podezřívali z podvodu s nebytovým prostorem v Brně. Žen se překvapivě zastal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), podle nějž bylo jejich zadržení nespravedlivé, označil ho dokonce za veřejný lynč. Vyšetřování případu dále pokračuje, a není ani vyloučeno, že ženy budou znovu obviněny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Případ je jedním z výhonků vyšetřování detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a olomouckých žalobců, kteří se snaží rozkrýt čachry s městským majetkem v moravské metropoli.

Podle mluvčího NSZ Petra Malého byl důvodem ke zrušení obvinění dvou žen nedostatečný důkazní stav.

Informaci o zrušení trestního stíhání Právu potvrdila i dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Upozornila ale, že práce na případu budou dál pokračovat a neznamená to konec. „Skutečně došlo ke zrušení, ale s policií budeme dál pracovat na tom, abychom mohli v případu pokračovat. Bylo nám uloženo, abychom provedli některé úkony,“ řekla Lastovecká.

„Pracujeme s policií na tom, aby trestní stíhání mohlo být znovu zahájeno,“ doplnila.

Korupční kauzy v Brně dál bobtnají, policisté stíhají další lidi

Krimi

O rozhodnutí NSZ informoval na Twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který to spojil s kritikou médií i orgánů činných v trestním řízení.

„NSZ zrušilo jako nezákonné obvinění dvou žen skandalizovaných loni na podzim v jedné z tzv. brněnských kauz. Budou se tomu média věnovat stejně jako v době jejich nespravedlivého zadržení a veřejného lynče? A budou i orgány odpovědné za nezákonnost a opakovanou, zjevně jimi řízenou, protiprávní ‚veřejnost‘ případu stejným terčem novinářské pozornosti?“ napsal ministr.

Blažek koncem loňského roku podal k Nejvyššímu správnímu soudu kárnou žalobu na soudce Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Důvodem je to, že Dufek v pozici pověřeného místopředsedy soudu pro trestní úsek poskytl na začátku listopadu médiím soudní příkazy k domovním prohlídkám u tří osob, které figurují v případu týkajícího se brněnských obecních bytů.

Poskytnutí informací soudce zdůvodnil mimo jiné veřejným zájmem na jejich zveřejnění, neboť se jedná o osoby veřejně činné, u nichž nelze aplikovat jinak obvyklé zásady ochrany soukromí. Podle soudce Dufka má naopak veřejnost právo u těchto osob vědět, z čeho jsou podezřelé.

Soudce z brněnské bytové kauzy čelí žalobě za vstřícnost k médiím. Šlo o veřejné činitele, hájí se

Krimi

Případ se týká údajného podvodu v souvislosti s neoprávněným nakládáním s nebytovými prostory na lukrativní adrese na ulici Hlinky. Jde přitom o součást kauzy, na jejímž začátku byla výpověď Pavla Hubálka, který měl sám podvádět s městskými byty. Po zadržení ale začal mluvit o tom, že v Brně řádí zločinecká organizace napojená na špičky ODS.

Hubálkův případ vyšetřoval tým šéfa brněnské hospodářské kriminálky Vladimíra Machaly. Ten ale informace z vyšetřování podle zatím nepravomocného rozsudku vykládal svému kamarádovi Petru Kosmákovi ze Správy nemovitostní radnice Brno-střed, kterého následně smetla velká korupční kauza Stoka.

Na podzim pak NCOZ provedla v Brně dvě razie, jedna se týkala čachrů při přidělování městských bytů na radnici Brno-střed a druhá mířila na skupinu kolem podnikatele Michala Horkého, který měl usilovat o ovládnutí Pískovny Černovice.

Součástí vyšetřování je i podezření, že se v Brně manipulovalo s privatizací bytových domů. Kvůli tomu detektivové vtrhli i do kanceláře bývalého náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL). Hladík je nyní jakýmsi čekatelem na ministra životního prostředí, kam ho dosluhující prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat, a Hladík tak zastává na ministerstvu post náměstka.

Pavel nemá důvod nejmenovat Hladíka, pokud na něm Fiala bude trvat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám