Hlavní obsah

V kase šumavského Srní chybí půl milionu, podezřelá je pracovnice obce

Srní

Vedení šumavské obce Srní podezřívá jednu z administrativních pracovnic svého úřadu, že připravila obecní kasu o téměř půl milionu korun. Peníze v hotovosti měla na sklonku loňského roku vložit na bankovní účet obce, což se do této chvíle nestalo a peníze zmizely. Starosta Srní Václav Veselý už podal trestní oznámení.

Foto: Mapy.cz
Článek

Mluvčí krajské policie Dagmar Brožová Novinkám potvrdila, že případem se zabývají její kolegové z hospodářské kriminálky. „Zahájili úkony pro podezření z trestného činu zpronevěry,“ upřesnila Brožová s tím, že obviněn zatím nikdo nebyl. Bližší informace policie zatím neposkytla. Ženě v případě prokázání viny hrozí až pět let ve vězení.

Podle informací Novinek jde o referentku, která je podle údajů na webových stránkách obce také členkou zdejšího školského, sociálního a kulturního výboru. Ta loni v prosinci dostala pokyn od externí účetní obce, aby uložením částky 450 tisíc korun na bankovní účet obce snížila hotovost na pokladně. K tomu ale nedošlo a peníze v kase chybí.

Místostarosta obce Roman Hynek se nechtěl k celé záležitosti vyjadřovat. „Já vím, že lovíte senzaci, ale ta věc je pořád ještě v šetření. Nebudu vám k tomu teď nic sdělovat,“ prohlásil Hynek.

Zpronevěra pražské advokátky je podle policie nakonec mnohem vyšší. Přesáhla 120 milionů

Krimi

Nechtěl ani říci, zda se jim od podezřelé zaměstnankyně dostalo nějakého vysvětlení a zda na úřadě ještě pracuje. „Necháme to dojít do konce a pak k tomu můžeme něco říci,“ dodal Hynek.

Stejně tak nechtěl komentovat, za chybějící částka může pro obec znamenat problém třeba v podobě omezení některého z investičních plánů.

Zmínka o chybějících penězích není ani v zápise z posledního jednání zastupitelstva ze začátku dubna, který vypracoval také místostarosta Hynek.

„Já se vám k tomu vyjadřovat nebudu,“ reagoval zastupitel Oldřich Coufal na otázku, zda zastupitelé o průšvihu vůbec vědí.

Foto: Mapy.cz

Obecní úřad v obci Srní

Školní účetní půjde na čtyři roky za mříže. Zpronevěřené miliony poslala falešnému lékaři

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám