Hlavní obsah

Školní účetní půjde na čtyři roky za mříže. Zpronevěřené miliony poslala falešnému lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na čtyři roky do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Olomouci bývalou účetní (57) olomoucké Základní a mateřské školy Holečkova Helenu Vávrovou. Škole podle rozsudku zpronevěřila z účtu přes 14,6 milionu korun. Uhradit musí také veškerou škodu, kterou způsobila.

Foto: ČTK

Bývalá účetní jedné z olomouckých základních škol Helena Vávrová je obžalovaná ze zpronevěry více než 14,5 milionu korun.

Článek

Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou obžalovaná během jednání uzavřela se státním zástupcem. Původně jí hrozilo až deset let vězení. S vinou souhlasila, stejně jako s výší škody, kterou způsobila. Soud tak nemusel provádět žádné dokazování.

„Shromážděné důkazy obžalovanou usvědčují, pokud by byly prováděny, dá se předpokládat, že závěr o vině by byl stejný,“ uvedl k tomu soudce Eduard Ondrášek s tím, že ani dohodnutý trest nelze považovat za nepřiměřeně nízký.

Ten zahrnuje i zabavení veškerých financí obžalované a propadnutí majetku v podobě spoluvlastnického podílu na pozemcích a domu, jejichž odhadní cena je kolem 3,5 milionu korun.

Falešný kardiochirurg žadonil o pomoc v bitcoinech, žena z Olomouce poslala úspory

Krimi

Žena podle obžaloby loni v době od 25. dubna do 14. června postupně převedla z účtu svého zaměstnavatele přes 14,6 milionu korun na svůj bankovní účet.

Ty obratem vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele. Její internetová známost se vydávala za amerického lékaře na misi v Jemenu.

Soudce: Sama z toho nic neměla

Podle žalobce Jana Beránka se jedná o nešťastný a zároveň odstrašující případ, kam až může dojít neopatrné chování lidí na internetu.

„Je nehezké, jak to dopadlo s paní obžalovanou, sama z toho prakticky žádný prospěch neměla, o všechny peníze, které zpronevěřila, přišla. Z mého pohledu je to tragický lidský příběh, ale na druhou stranu obžalovaná vědomě zacházela s penězi, které jí nepatřily,“ konstatoval žalobce.

Policie vyšetřuje mezinárodní síť lamačů srdcí a pohádkářů. Nigerijec žijící v Brně je ve vazbě

Krimi

Na věc se přišlo poté, co banka vedení školy upozornila, že na účtech nejsou prostředky na výplaty. Škole zpronevěra výrazně zkomplikovala finanční situaci. Nakonec jí muselo finančně pomoci město.

Účetní, která ve škole pracovala řadu let, byla propuštěna. Událost nakonec stála místo i ředitele školy, který odstoupil z funkce. Zpronevěřené finance se zatím nepodařilo dohledat.

Další falešný voják se srdceryvnou legendou, žena z Náchodska mu poslala dva miliony

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám