Hlavní obsah

V Brně se uškrtil jedenáctiletý chlapec, zřejmě napodoboval video z internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na jedné z brněnských základních škol se minulý týden uškrtil švihadlem jedenáctiletý chlapec. S odvoláním na ředitele dotčené školy a svědky o tom už v pátek informovala televize Nova. Chlapec zřejmě napodoboval video z internetu, policie proto v pondělí vydala doporučení, jak se na webu chovat. Případ samotný kvůli věku oběti policisté nekomentují, podle televize však už vyloučili cizí zavinění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Televize uvedla, že si chlapec uvázal kolem krku smyčku z dětského švihadla, ale po jejím utažení už ji nedokázal povolit. „Udělal si tam nějakej blbej uzel, že mu to nešlo,” řekla televizi chlapcova spolužačka. Posléze prý jedenáctiletý hoch omdlel.

Škola okamžitě po tragédii zahájila mezi dětmi osvětu. „Provedli jsme hlášení do školního rozhlasu, ve kterém jsme je upozornili, jakým způsobem mají nakládat se svým zdravím ve svém volném čase,” řekl Nově ředitel školy Petr Halík.

Policie vzhledem k citlivosti případu a věku poškozeného další informace neposkytuje, pouze potvrdila, že případ prověřuje. Cizí zavinění už podle televize nicméně vyloučila, šlo prý o nešťastnou náhodu.

V souvislosti s případem policisté vydali v pondělí pravidla bezpečného chování na internetu a komunikace na sociálních sítích. Na těch se děti často inspirují ke kouskům, které mnohdy končí tragicky. Upozorňuje v nich například, že člověk nemá být přehnaně důvěřivý, či má komunikovat pouze s tím, koho osobně zná.

Policie i odborníci rovněž apelují na rodiče, že by měli mít přehled o aktivitách svých dětí ve virtuálním světě. Doporučují využívat širokých možností filtrování nevhodného obsahu a dalších technických opatření k zamezení přístupu dětí na nevhodné stránky.

Reklama

Výběr článků

Načítám