Hlavní obsah

Utekli migranti, mám jednoho. Policie ukázala video z pronásledování

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie zveřejnila videozáznam z pronásledování a zadržení devětadvaceti migrantů, kteří hlídkám ujížděli v autě Ford Transit. Dodávka na záběrech ujíždí centrem metropole, v jednom místě kličkuje mezi služebními vozidly, kterými se jí policie snažila zahradit cestu. Poté, kdy transit zastavil na trávě, rozutekli se z něj do všech stran lidé. Policisté je zadrželi díky vrtulníku s termokamerou.

Policejní záběry pronásledování dodávky s migrantyVideo: Policie ČR

 
Článek

Pronásledování podezřelé dodávky začalo ve čtvrtek krátce po čtvrté hodině nad ránem na 4. kilometru dálnice D1. O honičce již Novinky informovaly, policie ještě odpoledne přidala detaily a zveřejnila své záběry.

Dodávky si všimla hlídka středočeské dopravní policie. Co přesně ji zaujalo, policie nesdělila, každopádně vozidlo se stalo zřetelně podezřelým, když šofér na výzvy policie k zastavení kvůli kontrole reagoval sešlápnutím plynu.

Třináctiletý Chorvat vezl v autě přes Maďarsko čtyři migranty

Evropa

„Pronásledování pokračovalo na území hlavního města Prahy, kde se do něj zapojily všechny dostupné hlídky v okolí. Řidič policistům ujížděl po ulici 5. května, přes Nuselský most až do pražských Holešovic,” popsal mluvčí policie Richard Hrdina.

Foto: Policie ČR

Z dodávky vyběhlo do tmy devětadvacet migrantů

Transit pak prorazil závoru u areálu jedné firmy, kde vjel na trávu a nakonec najel na kmen stromu a havaroval.

„Ihned po nehodě začal řidič z místa utíkat a spolu s ním i přibližně třicet migrantů, kteří se ukrývali v nákladovém prostoru,” uvedl mluvčí.

Policie zadržela po pronásledování přes dvacet migrantů (záběry Aktu.cz)Video: Aktu.cz

Na záběrech je patrné překvapení policistů, kteří podle Hrdiny nevěřili vlastním očím, kolik lidí se do transitu vešlo.

„Uteklo z auta asi deset migrantů, utíkají dál do toho areálu, mám jednoho,” bylo slyšet zasahujícího policistu.

Nelegální migrace v prvním pololetí prudce vzrostla

Domácí

Akce se odehrávala ještě za tmy a dostihnout migranty se podařilo díky termokameře ve vrtulníku, který pronásledování v Praze monitoroval ze vzduchu.

„Policisté okamžitě začali všechny osoby pronásledovat a na pomoc si přivolali i vrtulník. Během několika málo minut se jim podařilo třiadvacet migrantů zajistit. Dalších šest odhalili piloti vrtulníku v hustě zarostlém porostu na konci areálu,” upřesnil mluvčí.

Foto: Policie ČR

Policejní záběry pronásledování dodávky s migranty

Informace byly zprvu místy zmatené, další policista například do vysílačky hlásil, že byly na místě kromě mužů rovněž ženy a děti, které ale na záběrech policie vidět nejsou.

Mluvčí Hrdina později vysvětlil, že mezi zadrženými byli nezletilí, které policie bere jako děti. Původně rovněž neměl informace o ženách, pak ale upřesnil, že mezi migranty byly celkem čtyři ženy.

Vyčerpaní migranti zvonili u domů na Benešovsku

Krimi

Zadržení pocházející převážně ze Sýrie si převzali lidé z cizinecké police, kteří budou zjišťovat, jestli mají migranti zažádáno o azyl v některé ze sousedních zemí a jak se vůbec dostali do Česka.

Řidiče, který nejdřív utekl, se podařilo dopadnout ještě dopoledne v parku Stromovka. Jeho národnost kriminalisté neupřesnili.

Foto: Policie ČR

Migranty v Holešovicích hledali policisté pomocí vrtulníku s termokamerou

Policie řidiče prověřuje s podezřením, že umožnil nedovolené překročení státní hranice, za což by mu v případě soudu hrozily až dva roky vězení.

„Pokud by se šetřením prokázalo, že takto činil za úplatu, zvýší se trestní sazba až na pět let,” dodal Hrdina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám