Hlavní obsah

Nelegální migrace v prvním pololetí prudce vzrostla

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelegální migrace letos prudce vzrostla. Policie v ČR za první pololetí odhalila 5430 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Proti loňsku jde o více než dvojnásobně vyšší číslo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle policie se zvýšil hlavně počet odhalených cizinců, kteří v tuzemsku pobývali, i když to bylo proti vládním opatřením, jež měla bránit šíření koronaviru. Dalším důvodem nárůstu pak bylo to, že letos nebyly kompletně uzavřeny hranice s Německem a Rakouskem.

A nebyly tak často namátkové kontroly na hranicích s Polskem a Slovenskem, jako tomu bylo v loňském roce, kdy se začala epidemie covid-19 šířit po celém světě. Postupný nárůst nelegální migrace pak policisté zaznamenávají od loňského července.

Na podvozku kamionu přijeli do Česka tři Marokánci

Krimi

V první půlce letošního roku nejčastěji policisté v Česku odhalili nelegálně pobývající občany Ukrajiny, kterých nachytali přes tři tisíce. Poté následovali občané ze států, jako je Moldavsko, Afghánistán, Vietnam nebo Gruzie.

Podle mluvčí cizinecké policie Renaty Grecmanové je v nárůstu případů i velké množství takových, že cizinci porušovali vládní nebo ministerská opatření, která měla zabránit zavlečení a šíření koronaviru. A policie následně takové cizince našla. Šlo zejména o občany Ukrajiny.

„Přicházejí sem ze třetích zemí (země mimo EU), které jsou kvůli pandemii označeny za velmi rizikové, a pro takové cizince je vstup do země zakázaný. Tato pravidla pořád platí, a ještě tady s námi nějakou dobu budou,“ řekla Právu Grecmanová. Největší počet nelegálů policisté odhalili v Praze. Šlo o třetinu z celkového počtu. Za hlavním městem následovaly Středočeský, Jihomoravský, Plzeňský a Ústecký kraj.

Hlavně náklaďáky

Drtivá většina cizinců byla odhalena při pobytových kontrolách. Při tranzitní migraci, kdy cizinci cestovali přes Česko do jiné země, bylo odhaleno v prvním pololetí 515 osob. To byl proti stejnému období loňského roku rapidní nárůst o 434 osob a způsobilo ho hlavně to, že letos nebyly uzavřené hranice jako v loňském roce. Nejčastěji nelegální migranti do ČR vstupovali ze Slovenska.

„U naprosté většiny osob bylo jako cíl cesty uvedeno Německo,“ upřesnila Grecmanová. Nejčastěji podle ní cizinci k přepravě přes české území používali nákladní automobily, které jako dopravní prostředek figurovaly u 460 případů. K nejčastějším národnostem, které v policejní síti uvízly, pak patřili Afghánci, Syřané a Maročané.

Z kamionu ve Velké Bíteši vyskočili čtyři migranti

Krimi

Přes hranici EU na českých mezinárodních letištích se pokusilo nelegálně projít 105 lidí, což bylo pouze o osm víc než loni. Podle policistů mají na tomto trendu vliv zejména opatření proti šíření nemoci covid-19.

„Většina případů se týkala cizinců, kteří nespadali do výjimky umožňující vstup na území České republiky dle ochranného opatření ministerstva zdravotnictví,“ upřesnila Grecmanová. Výjimky pro cestování do ČR v současnosti platí třeba kvůli zaměstnání, podnikání nebo péči o příbuzné, ale běžná turistika možná není.

Reklama

Výběr článků

Načítám