Hlavní obsah

Ústavní soud: Kauce pro pracovní agentury je v pořádku

Brno

Půlmilionová kauce, kterou musí člověk nebo firma žádající o povolení ke zprostředkování zaměstnání složit na účet Úřadu práce, neodporuje ústavě. V úterý to prohlásil Ústavní soud (ÚS) s tím, že právní úprava je racionální a výše kauce akceptovatelná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudci se kaucí zaobírali na základě návrhu ostravského krajského soudu, který posuzoval správní žalobu firmy, jež chtěla rozložit kauci do splátek, čemuž ale Úřad práce odmítl vyhovět s tím, že nesložení částky znamená zánik povolení ke zprostředkovatelské činnosti.

Ústavní soud dal šanci na odškodné vývojáři střeliva, jehož manželka se zabila

Krimi

Povinnost kauce přinesla novela zákona z roku 2017 přijatá i proto, aby se zabránilo účelovému zakládání agentur a obcházení právních předpisů ve zdravotním a sociálním pojištění.

Krajský soud ve svém podání k ÚS tvrdil, že kauce je vysoká a pro některé subjekty může být až likvidační. Plénum se soudcem zpravodajem Janem Filipem ale nesouhlasilo.

„Napadená právní úprava sleduje legitimní cíle, tedy potřebu prokázat finanční způsobilost agentury práce a zajistit, aby na trh agenturního zaměstnávání vstupovaly pouze ty subjekty, které disponují určitým minimálním zázemím a jsou schopny zaručit základní účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení,“ vysvětlil Filip.

Soukromý zemědělec neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu na uzavření okresů

Domácí

„To, že výše kauce neznemožňuje vstup podnikatelských subjektů na trh, dokládají statistické údaje z doby poté, co nabyla právní úprava účinnosti. I přes dočasné a pochopitelné snížení počtu agentur práce po zavedení kauce došlo v následujícím roce dokonce k dlouhodobému nárůstu jejich počtu,“ dodal Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám