Hlavní obsah

ÚS smetl stížnost v kauze dotačního podvodu s příspěvky na postižené

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti někdejších jednatelů firem kolem brněnského holdingu Mandre, kteří si mají odpykat tresty šest a 6,5 roku vězení. Dopustili se dotačního podvodu s příspěvky na zaměstnávání zdravotně postižených. Stížnosti podali Aleš Mokrý, Veronika Veith a Ivor Ševčík. Soud je ve stručném usnesení vypořádal jako zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z databáze soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Mokrý, Veith a Ševčík podle pravomocného verdiktu v letech 2008 až 2012 od státu vylákali příspěvky na zaměstnávání postižených, kteří s nimi sice podepisovali pracovní smlouvy, ale ze mzdy dostávali jen část. Zbytek jim jednatelé nevypláceli kvůli dalším smlouvám, například na pronájem notebooku nebo výuku angličtiny. Jednatelé si peníze podle rozsudku nechávali.

ÚS: Střídavou péči nejde odmítnout jen s poukazem na věk či neshody mezi rodiči

Domácí

Mokrý si má odpykat šest let vězení, Veith a Ševčík dostali 6,5 roku vězení, justice jim uložila také zákaz činnosti. Odvolací Vrchní soud v Olomouci však zrušil rozhodnutí ohledně náhrady škody vyčíslené na více než 300 milionů korun. Podle vrchního soudu nebyl nárok včas a řádně uplatněn.

V ústavní stížnosti Veith uváděla, že se ocitla nevědomky v pozici bílého koně a netušila, že se stává součástí podvodného systému. Ševčík a Mokrý měli výhrady k právní kvalifikaci a také tvrdili, že se justice vůbec neměla zabývat tím, zda vykovávaná práce postižených byla užitečná, anebo nikoliv, protože to soudům nepřísluší.

Zástupci radnice podepsali s mužem výpověď ve vězení. Neplatné, řekl ÚS

Krimi

„ÚS konstatuje, že stěžovatelé v ústavních stížnostech zopakovali v podstatě svou obhajobu a verzi uplatňovanou již v řízení před obecnými soudy a nesprávně předpokládají, že ÚS na základě jejich ústavních stížností podrobí napadená rozhodnutí dalšímu 'instančnímu' přezkumu," reagovali ústavní soudci.

„Okolnost, že stěžovatelé se závěry soudů nesouhlasí, nemůže sama o sobě důvodnost ústavní stížnosti založit," stojí v rozhodnutí, které odkazuje na zevrubné odůvodnění verdiktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám