Hlavní obsah

ÚS: Novinář nemusí policii prozradit svůj zdroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Novinář nemusí policii v trestním řízení prozradit svůj informační zdroj. K tomuto precedenčnímu verdiktu dnes dospěl Ústavní soud (ÚS), když vyhověl stížnosti nezávislého novináře a scenáristy Martina Šmoka na pokutu 40 000 korun, kterou dostal od policie kvůli zamlčení zdroje. ÚS pokutu zrušil.

Článek

Šmok odmítl prozradit jméno svědka v případu vraždy amerického komisaře pro uprchlíky Charlese Jordana z konce 60. let.

Podle ústavního soudce Vojena Güttlera by jedinou výjimkou bylo, kdyby na vyzrazení zdroje byl veřejný zájem. "Například nutnost oznámit závažný trestný čin či jeho pachatele," vysvětlil. O to v tomto případě ale nešlo, protože Šmok sám své zjištění policii oznámil, pouze odmítl sdělit zdroj. "Ten navíc policie mohla sama vypátrat," řekl Güttler.

ÚS musel řešit rozpor mezi zákony o periodickém tisku a o televizním a rozhlasovém vysílání a trestním zákoníkem. První dva garantují utajit zdroj, třetí naopak očekává spolupráci novináře s policejními vyšetřovateli. Soudci dali za pravdu argumentaci Šmokovy advokátky Kláry Veselé-Samkové, která odkázala na Listinu základních práv a svobod a na etický kodex Mezinárodní organizace novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám