Hlavní obsah

Úřady o týrání Dominika věděly, ale nezasáhly

Právo, Stáňa Seďová, Miroslav Homola

Týrání malého Dominika z Brna vlastními rodiči, kteří necouvli ani před mučením připínáčky, nemuselo trvat tak dlouho, kdyby úřady na varování veřejnosti včas a odpovědně reagovaly. Sousedé totiž hlásili týrání chlapce už před dvěma lety, ale sociálka nereagovala.

Článek

Na šílené chování rodičů, kteří svého nejmladšího syna týrali hlady, bili ho a mučili, upozornil před několika dny proces, který s nimi byl zahájen u městského brněnského soudu. V tu chvíli už byl malý Dominik v dětském domově.

Chlapec byl odebrán rodině v dubnu 2010 poté, co si spis o problémové rodině pozorně přečetly sociální pracovnice v městské části Brno-Židenice, kam se rodina přestěhovala. „Odebrání dítěte jsme zařídili čtrnáct dnů poté, co jsme dostali spis o problémové rodině,“ stručně popsal zjevně příkladnou práci vedoucí odboru sociálních věcí z Židenic Milan Trávníček.

Sociálku určil státní zástupce opatrovníkem v roce 2008

Jak se však ukazuje, utrpení Dominika mohlo skončit už daleko dřív. Podezření na týrání totiž policisté poprvé začali vyšetřovat už dva roky před tím. V té době manželé Lucie (32) a Jiří (34) žili v městské části Brno-střed.

Exkluzivní svědectví o tom podala Právu žena, jejíž jméno je redakci známé, která žila tehdy v sousedství a sama úřady na problém upozorňovala.

„Opakovaně jsem to hlásila na sociálku, ale tam mi vždycky akorát řekli, že to monitorují. Myslím, že by se o tom nyní mělo mluvit, aby se zabránilo dalším případům, které sociálka takto zanedbá,“ svěřila se sousedka s tím, že bylo často slyšet, jak rodiče děti bijí, ale ty už ani neplakaly. Se svým svědectvím se tento víkend svěřila i Fondu ohrožených dětí. Obdobně hovoří i další svědci z okolí.

„Bylo to hrozné, co se v té rodině dělo. Kluk měl zhruba ve čtyřech letech podivně zlomenou ruku, podle mého názoru byl neustále bit. Matka o něm prohlašovala, že je debil, že nechce žrát. Mnozí z nás, co jsme je znali, jsme se také domnívali, že kluk byl snad tlumen nějakými prášky,“ uvedla další ze svědkyň z okolí.

Z výpovědi bývalé sousedky:
Bydleli vedle nás a měla jsem podezření na týrání. Jednou jsem je potkala venku a chlapeček měl úplně zkrvavený obličej. Když jsem se té matky zeptala, co se mu stalo, řekla, že upadl na kostkách. Vůbec ho nepouštěla ven, a když jsem je třeba viděla grilovat v nitru bloku, rozhodně Dominik nevypadal jako hyperaktivní dítě. Dvě hodiny seděl na lavičce a vůbec nemluvil.Opakovaně jsem to hlásila na sociálku, ale tam mi vždycky akorát odpověděli, že to monitorují, že vědí o problémech v té rodině. Samotné děti vůbec nepouštěli ven. Slyšeli jsme, jak strašně na ně řve, ale ty děti ani nebrečely.Jednou jsem také zaslechla, jak ho učí barvy. Křičela: Ty debile, to je červená a pak byla slyšet jen rána.

Její výpověď potvrdil i mluvčí policie Petr Nečesánek. „Ano, svědectví jsme skutečně zaznamenali už 20. srpna 2008, a pokud vím, tak státní zastupitelství, které případ dozorovalo, určilo opatrovníka, jímž měl být orgán sociálně-právní ochrany dítěte podle místa bydliště,“ potvrdil Nečesánek.

„Sociálka jednoznačně selhala“

A co na podezření magistrát Brno-střed? „Je pravda, že v rodině jsme do dubna 2010 vykonávali sociálně-právní ochranu dětí. Následně byla předána sociálnímu odboru Úřadu městské části Brno-Židenice, a to z důvodu změny trvalého bydliště. Jediná informace, kterou je možné v tuto chvíli dát, je, že s příslušnou pracovnicí, která měla rodinu na starosti, byl dnes na její žádost ukončen pracovní poměr,“ řekl v pondělí Právu mluvčí magistrátu Brno-střed Roman Burián.

O hrubém zanedbání hovoří i předsedkyně FOD Marie Vodičková. „Podle informací, které se k nám dostaly, už v roce 2005 jim byli Dominik i s Lucinkou odebráni pro podezření z týrání a sociální péče je měla hlídat. Tady sociálka jednoznačně selhala. Měla do bytu docházet a kontrolovat je o to víc,“ řekla Právu šéfka Klokánku Vodičková.

„Jedl jako zvířátko, tak nějak rychle a díval se honem kolem sebe,“ řekla Právu holčička, která se občas s týraným chlapcem ve stejné čtvrti potkávala.

„V tomto případě se dokonce domnívám, že se mohlo jednat o pokus o vraždu. Že rodiče chtěli, aby chlapec zemřel přirozenou cestou. Jsou bohužel i takové případy. Jak si jinak vysvětlit zprávy o tom, že mu nedovolili jíst a ve škole řekli, aby mu nedával nikdo svačinu, že má přísnou dietu,“ dodala šéfka FOD.

Učitelé se v některých případech obávají ohlásit týrání žákůVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám