Hlavní obsah

Únosci školačky stanuli před soudem

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za zvýšených bezpečnostních opatření začal v pondělí u Krajského soudu v Brně proces se čtyřmi Ukrajinci, kteří loni v květnu unesli osmiletou dceru klenotníka a majitele zámku v Kupařovicích na Brněnsku. Za její propuštění požadovali po rodině pětimiliónové výkupné.

Foto: Archív BVV

EUROPEAN DogSHOW

Článek

Podle obžaloby se únosu dopustila pětice cizinců ve věku od 23 do 24 let, kteří se znali od útlého dětství. Jednomu z nich se však podařilo utéct na Ukrajinu, ovšem spravedlnosti neunikl a bude souzen tamními soudy.

Přemluvil je zaměstnanec klenotníka

"Skupina obžalovaných se na únos důkladně připravila. Hlavním organizátorem byl Vasyl Harastej, který u vydíraného podnikatele pracoval a znal jeho finanční možnosti i rodinné zázemí. Společně si na akci připravili pracovní oděvy silničářů, při jízdě u Němčiček na Brněnsku sehráli scénku na opravu silnice, zastavili auto s dívkou a tu unesli," uvedla státní zástupkyně.

Řidiče spoutali a zanechali ve voze schovaném na lesní cestě. Dívku pak odvezli do lesa nedaleko obce Silůvky, kde postavili stan. V něm dítě prožilo několik dní.

Únosce: bylo mi jí líto

Otec o únosu informoval policii, která začala připravovat se speciálními jednotkami rozsáhlou pátrací akci. K ní nakonec nedošlo, protože podnikateli se ozval jeden z pachatelů a prozradil mu, kde dívku drží.

"Bylo mi jí líto. Tak jsem zavolal jejímu otci, kde dívku najde. Dnes mě mrzí, že jsem se k tomu nechal zlákat, byla to hloupost," řekl dnes u soudu obžalovaný Jaroslav Ropnickyj. Jeho kamarádi dnes odmítli vypovídat.

Případ, který patří na jižní Moravě k ojedinělým, bude pokračovat výslechy svědků a znalců. Obžalovaným hrozí v případě prokázání viny až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Unesli osmiletou dívku při cestě do školy

Šťastný konec měl únos osmileté dívky z Brněnska, kterou ve středu při cestě do školy přepadla skupina neznámých mužů. Policie ji našla při rozsáhlé pátrací...

Dívka byla unesena kvůli výkupnému 5 miliónů

Vyšetřování únosu 8leté dívky z Kupařovic na Brněnsku z minulého týdne ukázalo, že motivem bylo výkupné 5 miliónů korun za život děvčátka. Únos mají na svědomí...

Výběr článků

Načítám