Hlavní obsah

Umírajícího muže z jihu Čech měli připravit o majetek. Stíhán je znalec a advokátka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ležel v nemocnici v posledním stadiu rakoviny, když za ním přišel jeho soused ze vsi s kupní smlouvou na jeho nemovitosti. Téměř devadesátiletý důchodce z jihu Čech, který byl v té době již na pokraji smrti, podepsal muži prodej polností, lesů a dalších pozemků za zlomek jejich hodnoty.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Podle závěru policejních vyšetřovatelů šlo o trestný čin a 56letého Emanuela N., který se živí jako soudní znalec, obvinili z lichvy. Současně zahájili trestní stíhání i 67leté advokátky Soni P., která měla pomáhat celou transakci legalizovat.

„Obviněný seniora dobře znal a věděl, že je vlastníkem většího množství nemovitého majetku. Poté co se dozvěděl o jeho diagnóze, využil této mimořádně tíživé situace,“ uvedl zdroj, který zná detaily vyšetřování.

„A když u poškozeného došlo k zásadnímu zhoršení zdravotního stavu, nechal ho uzavřít kupní smlouvu o prodeji několika pozemků o celkové výměře 40 tisíc metrů čtverečních za částku 400 tisíc korun, ačkoliv jejich hodnota byla mnohem vyšší,“ dodal zdroj.

Advokátka, která okradla seniora, půjde do vězení na 6,5 roku

Krimi

Podle něj senior za prodej nemovitosti od obviněného po podpisu smlouvy letos v červenci ani nikdy později žádné peníze nedostal. Do měsíce pak v nemocnici zemřel.

„Obviněný zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti a lehkomyslnosti dal sobě poskytnout plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru. A takovým činem pro sebe získal značný prospěch,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Nepravdivě ověřila podpis

Kupní smlouvu o prodeji nemovitého majetku seniora připravila na základě podkladů od Emanuela N. obviněná advokátka, která následně stvrdila pravost podpisů obou smluvních stran.

Podle vyšetřovatelů tak ale v případě prohlášení pravosti podpisu prodávajícího učinila nepravdivě a dodatečně.

„Nebyla osobně přítomna v nemocnici, a nemohla tak řádně ověřit podpis prodávajícího a posoudit jeho aktuální tělesný a duševní stav,“ uvedl dále zdroj.

„Následně předložila na katastrální úřad smlouvu s návrhem na vklad, přičemž s ohledem k okolnostem a ke svým profesním znalostem jako osoby pohybující se v oblasti dispozic s nemovitostmi si musela být vědoma skutečné hodnoty pozemků a toho, že nepravdivým ověřením podpisu prodávajícího umožní Emanuelu N. získat značný prospěch,“ dodal zdroj.

Pražská advokátka zpronevěřila 153 milionů, zjistila policie

Krimi

Obviněného muže se Novinkám nepodařilo kontaktovat, nebral telefon ani nereagoval na SMS zprávy. Advokátka Soňa P. na své stíhání reagovala slovy, že si není vědoma ničeho špatného. Tvrdila, že při podpisu kupní smlouvy byla v nemocnici přítomna.

„Toho pána z nemocnice jsem neznala. Pana N. jsem viděla jednou v životě. Vůbec jsem na tom neměla žádný osobní zájem. Jako advokát po 30 letech praxe bych si nikdy nedovolila někde něco falšovat,“ prohlásila právnička.

Dodala, že celá záležitost se na ní podepisuje zdravotně. „Už jsem z toho všeho psychicky na dně. V pondělí jsem skončila v nemocnici na interně, protože jsme si myslela, že mám infarkt,“ uzavřela Soňa P.

Podle mluvčí České advokátní komory Ivy Chaloupkové již bylo s obviněnou advokátkou zahájeno řízení o možném pozastavení jejího výkonu advokacie až do pravomocného skončení trestního stíhání.

„Tato řízení vede vždy představenstvo komory a případ dotyčné advokátky jím bude projednán v nejbližším možném termínu,“ sdělila dále Chaloupková.

Jak doplnila, komora stíhanému advokátovi zpravidla dočasně pozastaví výkon advokacie, pokud dospěje k názoru, že vlastní trestní stíhání snižuje důvěru v jeho výkon advokacie a ohrožuje i důvěru v advokacii jako takovou.

Starostu vesničky, odkud senior i obviněný pocházejí, případ zaskočil.

„Nic o tom nevím, ale tak jak to od vás slyším, mě to překvapuje. Já ho (obviněného) považuji za velmi seriózního člověka. Obec s ním jako expertem spolupracovala na některých stavbách. Pokud vím, tak oba spolu v minulosti dobře vycházeli. Rozhodně bych to do něj neřekl,“ uvedl starosta.

Plzeňského advokáta zprostil soud obžaloby z podvodu. Falešný podpis se neprokázal

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám