Hlavní obsah

Ukrajinci zkopali v Klatovech zákazníka taxíku do bezvědomí. Soud jejich stíhání zastavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taxík je už obsazený, dejte si odchod. Těmito slovy zavolal Josef Janda na dvojici Ukrajinců, která se hrnula k vozidlu stojícímu na náměstí v Klatovech a dožadovala se odvozu. Cizinci následně 57letého muže brutálně napadli tak, že skončil s prasklou lebkou a otřesem mozku v nemocnici.

Obžalovaní útočníci z Ukrajiny u klatovského souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Za útok z noci z 15. na 16. března ale nebudou Dmytro Kornijev (34) a Anatolij Palchej (30) potrestáni.

Klatovský okresní soud ve čtvrtek podmíněně zastavil jejich trestní stíhání a oběma stanovil dvouletou zkušební dobu, během které musí zaplatit 260 tisíc korun poškozenému za způsobenou újmu a dalších 40 tisíc zdravotní pojišťovně za náklady za jeho léčení.

Zároveň budou v průběhu zkušební doby pod dohledem probačního úředníka.

Ukrajinského výtržníka tachovský soud do války neposlal. Zvítězila lidskost

Krimi

„Oba obžalovaní splnili všechny podmínky pro odklon trestního řízení. Plně se doznali, s poškozeným uzavřeli dohodu o náhradě škody a sami také aktivně vstoupili do jednání o splácení nároku pojišťovny,“ uvedl samosoudce Jan Kasal.

Upozornil také na jejich dosavadní bezúhonnost.

„Jejich jednání bylo velice závažné. Jednalo se o velmi razantní útok dvou osob na jednoho člověka. Soud to zohlednil ve stanovení maximálně možné výše zkušební doby, aby bylo možné poznat, že se jednalo o jejich ojedinělý exces z jinak řádně vedeného života,“ dodal Kasal.

Podle státní zástupkyně Barbory Marešové obžalovaní nejprve muže srazili na zem. „Pak jej začali kopat a bít pěstmi do hlavy, čímž mu způsobili závažné poraněné hlavy,“ uvedla žalobkyně s tím, že útok byl brutální.

Ukrajinec na Tachovsku zabil svou družku. Se žalobcem chce jednat o trestu

Krimi

Proti rozhodnutí soudu si na místě podala stížnost. „Útok byl brutální a veden velkou silou. Navíc jej obžalovaní v přípravném řízení zcela nedoznali a útok zlehčovali,“ vysvětlila žalobkyně.

Po napadení zůstal tehdy Janda na místě v bezvědomí. Po transportu záchranářů do nemocnice u něj lékaři zjistili, že má prasklou lebku, krvácení do hlavy a otřes mozku. Ve špitále musel zůstat několik dní.

„Nejevil žádné známky života. Nereagoval ani na žádné bolestivé podněty. Oči měl otočené v bělmo a nekomunikoval. Do příjezdu záchranky jsme se u něj snažili zajistit životní funkce,“ vypověděl strážník městské policie Jaroslav Lobodáš, který s kolegou dorazil na místo jako první.

Sám napadený muž si pamatuje už jen to, že se probral v nemocnici. „Od lékařů jsem se dozvěděl, že mám prasklou lebku, krvácení do hlavy a otřes mozku,“ řekl policejním vyšetřovatelům.

Útok byl motivován národností obětí, stojí v obžalobě za napadení Ukrajinek v Plasích

Krimi

Podle svých slov slavil tehdy svátek Josefa. „Ten večer jsem vypil asi sedm piv a pak chtěl odjet taxíkem domů do Nýrska,“ dodal.

Pro Jandu přijel k baru Malibu taxikář. „Chtěl ještě zastavit u bankomatu, aby si mohl vybrat peníze. Když jsem na něj čekal, přišli dva muži, otevřeli dveře spolujezdce a chtěli odvézt,“ líčil řidič situaci, která předcházela samotnému útoku.

„Řekl jsem jim, že již jsem obsazený. Na to reagovali velmi podrážděně. Za asi dvě minuty se vrátil můj zákazník a řekl jim, že má taxík objednaný a aby si dali odchod,“ dodal.

Dupal mu na hlavu

Podle jeho slov se s ním začali Ukrajinci dohadovat a pak uslyšel ránu, jako by někdo padl na zem.

„Vyšel jsem z auta a viděl, jak zákazník leží na zemi a jeden z těch mužů nad ním klečel a mlátil ho pěstmi do hlavy. Následně se do roztržky připojil i druhý muž a začal zákazníka kopat do hlavy a dupat mu na ni. Snažil jsem se ho odstrčit, ale hrozil mi pěstí, tak jsem ze strachu sedl do auta a odjel. Cestou jsem volal na městskou policii,“ dodal svědek.

Potyčku Romů s Ukrajinci v Pardubicích si účastníci odpracují

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám