Hlavní obsah

Ukradený apoštol Bartoloměj se vrátil do Římova, zloděj potrestán nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Římov, Železnice

Na podzim loňského roku se na internetových stránkách obchodu se starožitnostmi na Královéhradecku objevila nabídka prodeje dřevěné sochy za 29 tisíc korun. Ukázalo se, že jde o památkově chráněnou sochu apoštola sv. Bartoloměje, ukradenou v prosinci 1994 z kaple Poslední večeře Páně v Římově na Českobudějovicku. Díky zásahu policie se socha vrátila původnímu majiteli, vzhledem k promlčení už ale pachatel nebude nikdy potrestán.

Foto: Policie ČR

Detail dřevěné sochy svatého Bartoloměje z Římova

Článek

„Socha je součástí vybavení pašijových kaplí v Římově. Podle znaleckého posudku pochází z druhé poloviny 17. století a má hodnotu několika desítek tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová a prozradila, že k podobným nálezům dochází spíše výjimečně. Přesto se loni na podzim podařilo vypátrat další zmizelé umělecké dílo, a to obraz s názvem Jinoličky od malíře Františka Kavána. Byl nabízen v internetové aukci za sedm tisíc korun. Vydražen byl za víc než padesát tisíc.

„Obraz byl v dubnu 2002 spolu s dalšími Kavánovými díly odcizen z Vlastivědného muzea v Železnici na Jičínsku. V té době byla škoda na obrazech vyčíslena na více než 500 tisíc korun. Jeden obraz se záhy našel, ale ostatní jsou od doby krádeže v pátrání. Pachatele krádeže se do současné doby nepodařilo dopadnout,“ upřesnila Iva Kormošová.

Našel se vzácný obraz, který ukradli před třiceti lety z Kuksu

Krimi

Vyšetřují legalizaci

Vzhledem k promlčecím lhůtám nebyl pachatel krádeže dopaden, policisté však oba případy začali vyšetřovat pro podezření legalizace výnosů z trestné činnosti, za což by pachateli hrozil až čtyřletý pobyt za mřížemi, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Foto: Policie ČR

Jeden ze ztracených obrazů Františka Kavána s názvem Bývalá Brožova cihlářská pec

„Jelikož se u prvního případu do současné doby nezjistilo, že by se někdo dopustil trestného činu, byl případ odložen. U druhého případu prověřování stále pokračuje,“ dodala policejní mluvčí. Současně požádala veřejnost, pokud by někdo mohl poskytnout informace vedoucí k nálezu dalších odcizených obrazů, aby zavolal na linku 158.

„Upozorňujeme občany, kteří mají zájem o koupi starožitných věcí, zejména uměleckých děl, a chtějí se vyvarovat střetu se zákonem, ať si prověří na internetových stránkách policie, že věc nebyla někdy v minulosti odcizena,“ dodala mluvčí Kormošová.

Ukradené cenné sochy od Kodeta a Brože sešrotovali ve sběrně

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám