Hlavní obsah

Našel se vzácný obraz, který ukradli před třiceti lety z Kuksu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mimořádný úlovek ohlásila pražská policie spolu s Národní galerií. Po dlouhých třiceti letech od krádeže na Kuksu se podařilo najít vzácný obraz z roku 1719, na kterém je portrét hraběte Jana Šporka z dílny věhlasného malíře Nicolase de Largillierra. Dílo mělo putovat do aukce v zahraničí s vyvolávací cenou až kolem 1,5 milionu korun. Současný majitel podle policie zlodějem není.

Kriminalista k případu objeveného obrazu z KuksuVideo: Aktu.cz

 
Článek

O vývoji v případu ve čtvrtek informoval mluvčí policie Jan Rybanský.

Loni 18. října se policii ozvala ředitelka Odboru dokumentace sbírkového fondu v Národní galerii Praha s tím, že má na stole žádost o osvědčení k vývozu uměleckého díla mimo Česko. Jednalo se o obraz hraběte Jana Michaela ze Šporku a důvodem měla být aukce.

Policie hledá zloděje, který v Praze ukradl obrazy za půl milionu

Krimi

Dílo ale bylo evidované jako odcizené. Obraz zmizel nad ránem 26. července 1991 z hospitálu Kuks na Trutnovsku. Zaměstnanci tehdy policii ohlásili, že z obrazárny někdo ukradl několik uměleckých děl a starožitností značné hodnoty.

„Odcizen byl i obraz s motivem hraběte Jana Šporka z roku 1719. Na dlouhých třicet let se po předmětech jakoby slehla zem a nikdo už ani nedoufal, že by opět alespoň jeden z nich spatřil světlo světa,“ uvedl mluvčí.

Prověřování ukázalo, že obraz, jehož zamýšlený vývoz šéfka odboru ohlásila, je skutečně ten, který na počátku 90. let zmizel z Kuksu.

Foto: Policie ČR

Obraz převzal od policie současný kastelán zámku Kuks Libor Švec

Kriminalisté vyrazili za majitelem a podle vyšetřovatele případu se ukázalo, že se jedná o člověka, který nemohl mít s krádeží nic společného, protože v době odcizení obrazu ještě nebyl na světě.

Dílo získal v rámci dědictví, přičemž jeho předek obraz koupil před zhruba třiceti lety v Německu za tehdejších 30 tisíc marek. Podle kriminalistů je dohledání zloděje nemožné.

Obraz měl v současnosti podle mluvčího skončit na aukci ve Francii, kde byla v plánu vyvolávací cena až kolem 60 tisíc eur (v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun). Místo toho se ale vrátil na Kuks, kam jej přepravil nynější kastelán.

Policisté hovoří o ojedinělém případu, protože takto vzácné obrazy, navíc evidované v seznamech odcizených, se obvykle uchovávají v soukromých sbírkách a neobjevují se v aukcích nebo galeriích.

Hodnota portrétu hraběte Šporka se podle kriminalistů v Česku pohybuje kolem dvou milionů korun, ovšem ve Francii by se vzhledem k národnosti autora mohl vyšplhat k deseti milionům.

Detektiv získal stopu k ukradenému van Goghovu obrazu

Evropa

Expertizy potvrdily, že se jedná o obraz s portrétem podobizny Jana Michaela, hraběte ze Šporku, který je dílem Nicolase de Largillierra z roku 1719. Šporkové byli významný šlechtický rod z Německa, do Čech dorazili v průběhu třicetileté války. Vlastnili rozsáhlá panství a postupně se stali rovněž mecenáši umění a nechali vystavět barokní zámek a hospitál Kuks.

Zatímco zámek se do současnosti nedochoval, hospitál stojí dodnes a je v něm mimo jiné expozice o historii lékáren a výrobě léků. Hospitálem se ve středověku označovaly ústavy pro nemocné a chudé, případně útulky pro pocestné.

Autor obrazu Nicolas de Largillierre byl na přelomu 17. a 18. století věhlasný francouzský portrétista slavných osobností. Malířské schopnosti ho dostaly až do nejvyšších společenských vrstev jeho doby, z jeho dílny je například portrét osvícenského filozofa a spisovatele Voltaira, či dokonce rodinný portrét francouzského krále Ludvíka XIV.

Reklama

Související články

Ukradená Toyen se po 27 letech vrátí majitelce

Po 27 letech od krádeže se snad Mladě Filípkové z Benešovska konečně vrátí odcizený obraz od malířky Toyen ceněný nejméně na osm milionů korun. Dlouhé soudní...

Výběr článků

Načítám